Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stor illegal marknad för sprängmedel

Ännu finns ingen uppgift om vilket sprängmedel som hittades på Ringhals, bara att det används civilt. Det finns gott om konventionella civila sprängmedel på den illegala marknaden.

Den så kallade kemigruppen på Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, analyserade det sprängmedel som hittades på en truck inne på Ringhals.

Varje år undersöker SKL 100-150 explosivämnesärenden, men antalet material kan lätt komma upp i 500.

Det mesta utgörs av konventionella sprängämnen - till skillnad från förr, då det mest handlade om hemtillverkade blandningar. Tillgången på framför allt civila explosiva ämnen anses mycket god. Hur mycket som stjäls är osäkert.

- Ja, man spränger mängder vid vägbyggen och liknande. Jag ska inte säga att kontrollen inte är bra, för det vet jag inte. Men det har varit svårt att få fram exakta uppgifter om stölderna, säger Anna Nilsson, gruppchef på kemigruppen.

Många beslag görs

Hennes uppfattning är att det är fler stölder av civila sprängmedel än militära, även om det också förekommer till exempel militär sprängdeg i kriminella sammanhang. 1993-97 stals i genomsnitt 49 kilo civilt respektive tre kilo militärt sprängämne per månad.

En indikation på att det finns gott om civila explosivämnen på den illegala marknaden är just beslagen.

- Ja, konventionella sprängämnen används i hög utsträckning i kriminella sammanhang. Om de inte fanns att tillgå skulle man kunna tänka sig att vi skulle få in mer av hemtillverkade sprängmedel, säger Anna Nilsson.

Ofta används svenska sprängmedel. Industrin är koncentrerad till tre företag: Nexplo Bofors AB I Karlskoga, Dyno Nobel Sweden AB i Nora och Kimit i Kiruna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.