Sådden av höstvete ökade i år med nio procent i förhållande till 2021. Arkivbild.
Sådden av höstvete ökade i år med nio procent i förhållande till 2021. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Stor höstsådd trots problem på rapsfronten

Årets höstsådd landar på drygt 650 000 hektar och tangerar därmed rekordåret 2020. Men det torra vädret var dåliga nyheter för höstrapsen, som tog död på en stor del av plantorna, enligt Jordbruksverket.

ANNONS
|

Höstvetet stod för den största delen av höstsådden med 461 200 hektar, en ökning med nio procent jämfört med i fjol och 14 procent större än genomsnittet för de senaste fem åren, skriver verket i ett pressmeddelande.

Årets totalt 652 800 hektar stora höstsådd innebär ett kliv upp från fjolårets 605 400 hektar.

Höstrågsarealen tog ett betydande kliv uppåt och ökade med 41 procent i förhållande till 2021. Höstrågen har de senaste åren sett en vikande trend, men årets sådd närmar sig nivån från 2019.

Siffrorna för höstkorn- och höstrågvetearealerna ligger på samma nivå som fjolårets.

Samma sak gäller för höstrapsen, som landade på 111 700 hektar, vilket är 14 procent över femårssnittet.

ANNONS

Det torra vädret i augusti och första hälften av september innebar dock att många lantbrukare valde att köra upp rapsen och i stället sådde höstvete eller höstråg. En del lantbrukarna oroar sig för att försvagade bestånd av höstraps inte kommer att klara av vintern, skriver Jordbruksverket.

Även den ekologiska höstsådden hamnade med sina 54 800 hektar i paritet med 2021 och ökade 16 procent sett till snittet de senaste fem åren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS