Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor enighet i S kring Löfvens beslut

Socialdemokratiska profiler ute i landet sörjer avgångna statsråd, men tycker att statsminister Stefan Löfven hanterat regeringskrisen skickligt.

Socialdemokraternas partidisktrikt sluter upp bakom statsminister Stefan Löfvens beslut. Lösning är både trygg och kompetent, enligt Matilda Ernkrans, Socialdemokraternas distriktsordförande i Örebro och medlem i partistyrelsen.

- Utifrån den information jag har så var det väldigt enigt kring lösningen, säger hon.

Nu hoppas Ernkrans att Alliansen och Sverigedemokraterna drar tillbaka beskedet om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

- Det var oseriöst av de fem borgerliga partierna att i detta läge driva fram något såhär drastiskt, säger hon.

"Akuta krisen över"

Socialdemokraternas tidigare partisekreterare Lars Stjernkvist tycker att Löfven gör rätt som låter Peter Hultqvist stanna på sin post och han tycker att Löfven hanterat situationen skickligt.

- Jag antar att Alliansen kommer fullfölja misstroendet mot Peter Hultqvist, och även om han fortfarande lever farligt så är den akuta krisen över tack vare Löfvens skickliga agerande. Men de grundläggande problemen finns kvar, alltså det nya parlamentariska läget och oförmågan att samarbeta, säger han.

Patrik Björck, distriktsordförande Skaraborg, är imponerad.

- Statsministern vänder ett komplicerat läge till något som ser offensivt och bra ut. Det är ett tecken på skicklig regeringskonst. Det hade inte gagnat landet bättre om regeringen avgått, statsministern gjorde det man ska, tog initiativet, säger han.

"Inte lättaste vägen"

Lily Bäckström, distriktsordförande Västerbotten, håller med om att Löfven fattat ett klokt beslut när han omfördelat ministerportföljerna.

- Regeringsombildning var ett bra alternativ. Avgå eller utlysa nyval hade lett till ett politiskt kaos. Jag beklagar att Anna Johansson och Anders Ygeman lämnar regeringen men har full förståelse och respekt för beslutet, säger hon.

Även Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, är nöjd med Löfvens rockad.

- Han har inte valt den lättaste vägen. Men det är den klokaste och ansvarsfullaste vägen. Det gäller att ta ansvar för landet i slutändan, och det gör han, säger hon.