Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Stor chans att se norrsken i helgen

I helgen är det stor chans att se norrsken i stora delar av Sverige. På Lyckorna i Bohuslän fotade bland andra Tobias Åberg igår sin blivande fru Lesia Yaroshenko i det spektakulära ljuset. För den som vill se himlafenomenet gäller det dock att passa på - snart kan det ta över tio år innan chansen är lika stor igen. – Vi är på väg ut från en cykel som brukar vara i ungefär elva år, säger Maria Sundin, universitetslektor vid Göteborgs universitet.

Norrsken eller Aurora Borealis, som det heter på latin, uppkommer då solvindens partiklar sätter fart in mot polarområdena och krockar med atomer och molekyler längst upp i atmosfären. 

Fenomenet skapar ett rikt färgspektra, där framför allt ett grön sken brukar kunna ses av dem som är vaken när det klart och mörkt ute. 

– De flesta brukar se det gröna ljuset, som är elektroner som krockar med syreatomer. Längst upp finns rött norrsken där elektroner också krockar med syreatomer, har Urban Brändström, doktor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna tidigare sagt till GP. 

Då det har varit klart väder i helgen och hög aktivitet på den så kallade solvinden är chanserna just nu goda för att se himlafenomenet. Norrsken är enklast att se desto längre norrut man befinner sig, men vid stark solaktivitet går det även att se långt ner i södra Sverige.

Under lördagen har GP tagit del av flera bilder som skickats in av våra läsare i Västsverige. 

På Lyckorna i Ljungskile i Bohuslän fotade bland andra Tobias Åberg igår sin blivande fru Lesia Yaroshenko i det spektakulära ljusfenomenet över havsviken. 

"Gäller att passa på"

För den som vill se fenomenet gäller det dock att passa på. Enligt Maria Sundin, universitetslektor vid institutionen för fysik vid Göteborgs universitet, är vi just nu på väg ur en elvaårig cykel då solens partikelstrålning har varit extra stark. 

– Vi har haft ett väldigt bra läge för att se norrsken i flera år nu. De senaste två åren har det varit ganska många rapporter om norrsken i stora delar av Sverige. Norrskenet alstras av laddade partiklar från solen och den typen av utbrott sker lite oregelbundet, man brukar tala om solfläckscykeln som varar i ungefär elva år, och vi är definitivt på väg ur den mest intensiva perioden nu. Nästa år kommer det kanske inte vara alls samma chans att se norrsken, även om det alltid kommer att finnas en möjlighet, säger Maria Sundin. 

Går att se med blotta ögat

För att kunna se norrsken med blotta ögat krävs det att det är mörk och klart väder ute. Många använder också systemkameror som de ställer in på långa slutartider för att fånga det spektakulära ljuset. 

– En skicklig fotograf kan alltid förbättra sina bilder. Men norrskenet är väldigt intensivt och går att se med blotta ögat om det är mörkt och klart ute. Men det hjälper att ha lite tur också det kan gå komma och gå på bara några minuter. Med tanke på att vi närmar oss sommaren och ljusare tider gäller det kanske att ge sig ut till en mörk plats snart för den som vill se norrsken innan det blir för ljust ute, säger Maria Sundin. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.