Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor ökning av misstänkt människohandel

Antalet fall av misstänkt människohandel som Migrationsverket upptäcker fortsätter öka – från 195 fall 2015 till 338 fall förra året. Nu fokuserar polisen på att kartlägga kopplingen mellan människohandel och människosmuggling.

Främst är det människor som kommer till Sverige för att söka asyl som utsätts. Många faller offer för människohandel på väg hit men väl framme fortsätter ofta handeln.

- De som blir utsatta är ofta i desperata situationer. Vi har ett samhälle med många människor i en situation där de inte kan skydda sig, säger Ninna Mörner samordnare på Plattformen Civila Sverige mot människohandel.

Personerna som utsätts lever ofta under hot. Människohandlarna kan exempelvis hota att straffa offrets barn eller att sprida inspelat material från övergreppen i offrets hemby.

- En kvinna från Nigeria valde att vittna och då blev hennes son i Nigeria dödad. En kvinna från Bulgarien som trodde hon skulle få jobb blev istället grovt våldtagen. Förövarna hotade med att visa filmen från övergreppet i kvinnans hemby, om hon inte samarbetade och sålde sig eller stal åt dem, säger Ninna Mörner.

Särskilt fokus

Kajsa Törnqvist Netz, som samordnar Migrationsverkets arbete mot människohandel, tror att den stora ökningen beror på två saker.

- Jag bedömer att det beror på ökad kunskap hos vår personal men också på att det kom så många under 2015, säger hon.

I majoriteten av de 338 fallen som Migrationsverket upptäckte förra året handlar det om att personerna blivit utsatta i Sverige, i de andra fallen handlar det om att de blivit utsatta på väg till Sverige eller i sitt ursprungsland.

- Tyvärr finns det fler och fler beröringspunkter mellan människosmuggling och människohandel. Kan du inte betala smugglarna får man betala på annat sätt, säger Kajsa Törnqvist Netz.

Få personer som misstänks för människosmuggling blir fällda men nyligen dömdes tre män från Stockholmsområdet efter att de organiserat smugglingen av minst 180 människor till Sverige.

Kopplingen mellan smugglingen och handeln är något som polisen uppmärksammat och valt att fokusera mer på.

- Vi vet att människor har fått betala sin resa till Sverige genom att låta sig utnyttjas i prostitution eller tiggeri. Och människosmugglarna fortsätter att utöva påtryckningar om betalning på dem här, säger Kajsa Wahlberg vid polisens nationella operativa avdelning.

Ofta barn

Människohandeln består ofta av sexuell exploatering och nästan en tredjedel av de offer Migrationsverket upptäckte förra året var minderåriga. Men enligt Kajsa Wahlberg är det väldigt svårt att utreda de fallen eftersom att barnen ofta har en relation till förövarna.

- Barn är ibland lojala mot förövare även om de är elaka mot dem. Ofta är förövarna de enda barnen har att förlita sig till och de vill bara att de ska sluta med övergreppen och har egentligen inget intresse av att de ska hamna i fängelse, säger Kajsa Wahlberg.