Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lägenhetsinbrotten har ökat med fem procent under det första halvåret i år, jämfört med motsvarande period 2016. Arkivbild.

Stor ökning av lägenhetsinbrott

Bostadsinbrotten i landet ökar igen, efter förra årets trendbrott. Under första halvåret 2017 anmäldes 9 980 inbrott i landet, en ökning med tre procent från 2016. Mest ökar lägenhetsinbrotten.

Av de anmälda inbrotten gäller de flesta villor – 6 170 mot 3 810 anmälda inbrott i lägenheter, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som tidningen Hem & Hyra tagit del av.

Samtidigt inriktar sig inbrottstjuvarna allt oftare på lägenheter: i år har fem procent fler lägenhetsinbrott anmälts, jämfört med motsvarande period i fjol. För villainbrotten var ökningen en procent.

Medan flest villainbrott anmäls under de mörka månaderna oktober till december, får de som bor i lägenhet vara vaksamma i stort året om.

Störst är ökningen av bostadsinbrott i Stockholm där antalet anmälda påhälsningar av tjuvar ökat med nästan en tredjedel. I Malmö och Göteborg, som också ligger högt på tjuvarnas topplista, går dock utvecklingen i positiv riktning. Här har inbrotten minskat rejält jämfört med i fjol.

Tryggast att bo, ur inbrottssynpunkt, verkar det vara i Dorotea, Sorsele, Övertorneå, Heby och Vadstena där inga bostadsinbrott anmälts i år.

Grannsamverkan i samarbete med polisen är det bästa sättet att skydda sig mot bostadsinbrott, både i flerbostadshus och i villaområden, råder polisen.