Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet anmälda krigsbrott har ökat under det första halvåret, jämfört med förra året. Arkivbild.

Stor ökning av anmälda krigsbrott

Anmälningarna om misstänkta krigsbrott ökar och brottsplatserna ligger framförallt i Syrien och Irak. Till hösten kommer polisens grupp som utreder krigsbrott att förstärkas.

- Visst har det skett en ökning och det beror på hur det ser ut med krig och konflikter i världen, säger Lise Tamm, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, som utreder misstänkta krigsbrott, till TT.

Under det första halvåret anmäldes 37 krigsbrott, vilket kan jämföras med hela förra året då totalt 43 brott anmäldes, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

Migrationsverket anmäler

Enligt åklagaren kan ökningen bero på en högre anmälningsfrekvens eftersom dagens krig i större utsträckning dokumenteras och att materialet sprids på nätet. Dessutom har antalet asylsökande i Sverige ökat under de senaste åren och både misstänkta krigsförbrytare och offer kan finnas i mängden. De flesta anmälningarna kommer till polisen via Migrationsverket.

- Vi har krigsbrott begångna i till exempel Eritrea och Afghanistan, men Syrien och Irak är de länder där det syns tydligast. Krigsbrott begås av alla sidor i konflikten, säger Oskar Ekblad, sektionschef vid Migrationsverkets särskilda insatser, till TT.

Krigs- och terrorbrott

Enligt Oskar Ekblad kan misstänkta brottslingar identifieras bland annat med hjälp av information från internationella organisationer, och att de misstänkta har "markerat sig själva på olika sätt" på nätet. Till och med slutet av juni anmälde Migrationsverket 25 ärenden till polisens krigsbrottskommission, vilket kan jämföras med 21 ärenden under hela 2015.

Krigsbrott är ett paraplybegrepp för folkrättsbrott, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. En soldat lyder under krigets lagar och om soldaten exempelvis dödar civila eller krigsfångar kan den göra sig skyldig till krigsbrott. När det gäller jihadister som strider för Islamiska staten handlar det däremot om terrorbrott eftersom de strider för en terroriststämplad organisation.

Fler utredare

Utredningarna tar ofta lång tid att genomföra och nu får polisen förstärkning.

- Vi är i dag tio personer och till hösten får vi förstärkning med fem stycken till, säger Göran Häggblad, chef för polisens krigsbrottskommission, till TT.

För närvarande har gruppen 42 ärenden på sitt bord. Vissa av dem är färska medan andra kom in för flera år sedan. Då utredarna i många fall inte kan besöka brottsplatserna, blir eventuellt bildmaterial från händelserna viktig bevisning.

- Men vi får även in vittnesuppgifter. Det är viktigt att man anmäler för det är mycket allvarliga brott, säger Göran Häggblad.

I Sverige har bara ett fåtal personer dömts för krigsbrott. En svensk utreddes för misstänkta krigsbrott i Ukraina 2014, men utredningen lades ner med motiveringen "Brottet har begåtts utomlands och bevisningen finns inte tillgänglig här".