Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullen hittade ett ton pistolammunition som skulle fraktas till Irak. Nu misstänks en 45-årig man för brott mot krigsmateriellagen. Arkivbild.

Stoppade ett ton ammunition för Irak

Den svenska tullen stoppade ett ton ammunition som skulle sändas till Irak. Den 45-årige mannen bakom transporten är sedan tidigare åtalad i en stor härva med krigsmateriel.

Pistolammunitionen hittades hos ett transportföretag i Sverige i slutet av förra året. Bakom sändningen stod en 45-årig man från Stockholm.

- Han säger att anledningen till transporten är att han själv skulle åka till Irak och utbilda säkerhetspersonal vid säkerhetsföretag i pistolskytte. Men man får inte exportera den här typen av gods över huvud taget utan tillstånd från ISP, säger åklagare Henrik Söderman vid internationella åklagarkammaren.

För att få handla med och exportera krigsmateriel krävs tillstånd från ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

Mannen ska ha köpt ammunitionen från en vapenaffär i Mellansverige.

- Den här personen har vapenlicens och får köpa ammunition, men däremot får han inte exportera internationellt, säger Henrik Söderman.

Åklagaren väntas inom kort åtala mannen för brott mot lagen om krigsmateriel. 45-åringen står sedan tidigare åtalad i en stor härva med krigsmateriel på den internationella marknaden. Han nekar till brott.