Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

30--40 bussar togs ur trafik, efter Kommunals skyddsstopp. Arkivbild.
30--40 bussar togs ur trafik, efter Kommunals skyddsstopp. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Stopp på bussar hävt av Arbetsmiljöverket

Plexiglasen som ska skydda förare mot coronasmitta på bussarna i Stockholm duger inte. På måndagen lade facket ett skyddsstopp på flera fordon – men Arbetsmiljöverket hävde sedan stoppet.

– Anledningen är att det finns risk för fara och stora konsekvenser, sade huvudskyddsombudet Esmail Darrehshourian till TT när stoppet infördes.

Fackförbundet Kommunal anser att huvudproblemet är att sikten blir dålig innanför skyddsglasen.

– Förarna har inte bra uppsikt över omgivningen på grund av starka reflexer från skydden som man har monterat, sade Darrehshourian.

Tas ur trafik

Enligt honom har man fått in ett tiotal tillbud under söndagen och måndagen. Skydden monterades i helgen och enligt arbetsgivaren Keolis rör det sig om cirka 40 bussar som tas ur trafik och som ersätts med andra bussar, noterade Expressen.

– Det är samma typ av skyddsglas som Nobina använder på sina bussar i Norrtälje och där har de godkänts av Arbetsmiljöverket, säger Karin Nilsson Malmén, kommunikatör på Keolis.

Häver stoppet

Kommunal å sin sida uppger att facket påtalat riskerna med skyddsglasen men inte fått gehör, medan Keolis uppger att kontroller visat att det är säkert att köra med dem.

Under eftermiddagen beslutade sedan Arbetsmiljöverket att häva stoppet eftersom det inte uppfyller "lagkraven på omedelbar risk för arbetstagarnas liv och hälsa".

"Vi kommer dock att öppna ett nytt ärende, där vi ställer krav på att arbetsgivaren, i samverkan med skyddsombuden, genomför en ny riskbedömning av de nya arbetsmiljöproblem som har uppkommit för att titta på riskerna och åtgärda dem, säger Nadja Lukin, sektionschef på verket, enligt ett mejl till TT.