Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En skogsmaskin som anlägger en brandgata i det branddrabbade området runt Färila.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stopp för skogsbruk retar skogsbranschen

Skogsstyrelsen rekommenderar att allt skogsbruk stoppas i torra områden, men skogsbranschen har surnat till över myndighetens klåfingrighet. Nu medger Skogsstyrelsen att rekommendationen kan förtydligas.

Under onsdagen kom Skogsstyrelsen rekommendation om stopp för arbete i skogarna i stora delar av Sverige som drabbats av extrem torka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är en rekommendation på grund av den extrema situationen. Det finns förstås lokala variationer av brandrisken, och det skriver vi också. Branschen har riktlinjer och de flesta stora aktörer följer dem. Men det finns också små, som inte har samma kunskap och medvetenhet, säger Carl Appelqvist, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Men rekommendationen har inte fallit i god jord. Branschen gör redan allt den kan för att undvika bränder, och för övrigt ska inte myndigheten peta i de instruktioner som redan tagits fram och som fungerar bra, tycker flera av företagen och organisationerna.

Olyckligt med generell rekommendation

- Det är olyckligt att Skogsstyrelsen gör en sådan generell rekommendation. Det finns områden där det är säkert att köra och efter branden i Västmanland 2014 har vi tagit fram riktlinjer för riskbedömningar och åtgärder som vi följer, säger Marie Wickberg, kommunikationschef på skogsägarorganisationen Mellanskog.

Olof Hansson, affärsområdeschef på Södra skogsägarna, är inne på samma linje.

- Att gå ut med generella rekommendationer när förutsättningarna skiljer sig så, det är att gå för långt, säger han.

Går redan på sparlåga

Södra skogsägarna har stoppat arbete i skogarna helt redan på grund av läget, förklarar han.

I Mellanskogs skogar är kapaciteten bara ungefär 15 procent av den vanliga på grund av brandrisken, enligt Marie Wickberg.

- Vi kör väldigt lite, och mest på natten då det är fuktigare. Vi har brandvakter och åtgärder och utrustning för brandbekämpning, säger hon.

Även i producentledet finns irritation över rekommendationen.

- Skogsstyrelsen säger att skogsbruk ska stoppas där det råder extrem brandrisk. Det är så vi jobbat sedan i maj, säger Björn Lyngfelt, kommunikationschef på SCA.

Branschen har samarbetat med flera myndigheter som MSB, Skogsstyrelsen och räddningstjänsterna om riktlinjerna, som är mycket detaljerade och väl fungerande, hävdar de alla.

Kan förtydligas

Carl Appelqvist på Skogsstyrelsen förstår att branschen reagerar.

- Det stämmer att de större aktörerna redan tar ett jättestort ansvar. Men det finns också de som inte gör det, och det är därför vi skriver det här.

Han medger att instruktionerna kunde förtydligas.

- Men samtidigt har de efterlyst tidigare att vi ska vara tydligare, säger Carl Appelqvist.