Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister Anna Johansson håller pressträff efter ett möte med åkeribranschen med flera för att diskutera vad som kan göras för att hindra att lastbilar används till terrordåd, efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Stopp av lastbilskapningar diskuteras

Hastighetsdämpande åtgärder, höga ljud och olika tekniska lösningar i bilarna. Det är några av de åtgärder som diskuterats för att i framtiden stoppa terrorbrott med stulna lastbilar.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) kallade till möte för att tillsammans med företrädare för bland annat åkeribranschen, lastbilstillverkare och berörda myndigheter diskutera hur man ska förhindra att tunga fordon används till terrordåd som vid attentatet i Stockholm den 7 april.

Skapa mötespunkt

Syftet med mötet var inte att komma fram till några konkreta åtgärder, utan snarare att skapa en mötespunkt där olika perspektiv kan belysas, enligt Anna Johansson. Men såväl åtgärder i stadsmiljö som teknik i bilar kommer att behöva ses över.

- Utbildningsinsatser och informationsutbyte mellan olika myndigheter är viktiga åtgärder vi kan genomföra redan i dag. Det är också viktigt att inte göra kraftfulla åtgärder förhastat, säger infrastrukturminister Anna Johansson till TT.

Inget är idiotsäkert

Flera branschföreträdare har föreslagit att så kallade automatbromsar ska införas i lastbilar, vilket stannar fordonet om det dyker upp ett hinder. Det är en åtgärd som även infrastrukturministern ser positivt på.

- Autobroms är en teknisk lösning som jag tror är en väg att gå, samtidigt som de flesta förarstödda systemen går att koppla sig förbi på olika sätt. Idiotsäkra system tror jag inte finns, men däremot kan det minska riskerna.

Deltagarna på mötet kommer att nu att skicka in förslag på åtgärder inför ett nytt möte som kommer att ske den 18 maj.