– För den som är i akut psykisk kris kan det vara avgörande att stöd finns tillgängligt. Den som är i mörkret ska kunna lita på att förändring är möjlig, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en pressträff på tisdagen.
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att utse en aktör som ska driva den nationella stödlinjen. Totalt 22 miljoner kronor avsätter regeringen till stödlinjen, som Forssmed tror kan vara igång under hösten.
Stödlinjen ska enligt Forssmed bemannas av legitimerad personal dygnet runt alla dagar i veckan. Det handlar både om telefonstöd och ett webbaserat stöd. Sex månader efter att Folkhälsomyndigheten har utsett en aktör ska den vara igång.
Den som vänder sig till stödlinjen ska kunna vara anonym. Stödlinjen ska även vara öppen för närstående till personer med psykisk ohälsa.
– Meningen är att detta ska permanentas och vara statligt finansierat, säger Jakob Forssmed.
Tidigare fanns en hjälplinje som drevs av Inera och finansierades av regionerna. Den erbjöd samtalsstöd eftermiddagar och kvällar alla dagar i veckan men lades ner 2019.
Regeringen fördelar också ytterligare 30 miljoner kronor till organisationer inom civilsamhället som arbetar med att främja psykisk hälsa och med suicidprevention. Det handlar om till exempel Mind, Suicide Zero och Stadsmissionen.