Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Stjärnadvokaten: "Har präglats av råhet och grymhet"

Arbogakvinnan Johanna Möller dömdes under måndagen till livstids fängelse efter de så kallade sommarstugemorden. Hennes expojkvän Mohammad Rajabi har dömts till 14-års fängelse. – Det här är ett mål som kommer gå till svensk rättshistoria, säger stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz om domen.

Under måndagen har Västmanlands tingsrätt meddelat att Johanna Möller döms för mord och försök till mord på sina föräldrar och anstiftan till mord på maken, stämpling till mord i flera fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning, och hot mot tjänsteman till fängelse på livstid.

Expojkvännen Mohammad Rajabi dömdes till mord och försök till mord till fängelse på 14 års och utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

LÄS MER: Dömd till livstids fängelse efter sommarstugemorden

Stjärnadvokaten: "Kommer gå till svensk rättshistoria"

Enligt den välkända stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz var måndagens dom väntad.

– Det här är ett mål som kommer gå till svensk rättshistoria. En väntad dom, jag har följt målet från början och agerat rättsexpert. Något annat än livstids fängelse för Johanna Möller kunde det inte bli tal om, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hon menar att straffet som Johanna Möller fick var det enda tänkbara, då samtliga brott som tingsrätten har dömt henne för har ett mycket högt straffvärde.

– Handlingarna har präglats av råhet, hänsynslöshet och grymhet. Det finns även planering och motiv med i bilden. Även om något brott skulle ogillas i hovrätten så kommer inte påföljden att ändras, säger hon och fortsätter:

– Mordet på hennes pappa och mordförsök på hennes mamma är brott som har riktas mot två gamla människor, i deras hem, de har varit totalt försvarslösa, våldet är synnerligen grymt och skadebilden omfattande. Båda måste ha upplevt en fruktansvärd dödsångest.

LÄS MER: Johanna Möller skyldig till mord

"En rättvis dom"

Enligt Massi Fritz har expojkvännen Mohammad Rajabi fått en rättvis dom, då det inte går att döma honom till ett livstids fängelsestraff eftersom det inte är styrkt att han hade fyllt 21 år när han begick brotten.

– Rajabis agerande har även den bestått av råhet hänsynslöshet mot två gamla människor. Han döms för mord och mordförsök. Det har varit ett aktivt och medvetet handlande. Jag kan inte se att det finns tillräckligt med förmildrande omständigheter för att döma honom till kortare straff än 14 års fängelse och utvisning på livstid.

"Handlar om livslånga trauman"

Utöver fängelsedomarna ska Johanna Möller och Mohammad Rajabi betala skadestånd till Möllers makes familj och medlemmar ur hennes egen familj.

Skadeståndsbeloppen varierar mellan drygt 45 000 kronor och drygt 105 000 kronor. Möller ska även betala ett skadestånd på 267 000 kronor till ett försäkringsbolag. Hon försökte få ut en stor livförsäkring som hon hade tecknat i sin makes namn.

Mohammad Rajabi döms att betala ett relativt stort skadestånd, 244 000 kronor, till Johanna Möllers mor, som alltså överlevde den knivattack där Möllers far mördades.

– Offren fick skadestånd som ligger över schablonerna vilket är bra. I dessa mordmål behöver dock praxis höjas avsevärt. Skadestånden måste upp en rejäl bit. Det handlar om livslånga trauman och ett synnerligen omfattande psykiskt lidande, säger Elisabeth Massi Fritz.

LÄS MER: Rajabi: Från 14-årig skomakare till mördare

Erkände brottet

Den tredje augusti förra året attackerades Johanna Möllers föräldrar i sin sommarstuga i Arboga. Pappan dog och mamman skadades svårt men överlevde.

Misstankarna riktades snart mot Mohammad Rajabi och Johanna Möller.

Till en början nekade de båda helt men snart började Mohammad Rajabi berätta.

Och tillslut erkände han att det var han som knivhuggit Johanna Möllers föräldrar. Johanna Möller hade kört honom till platsen och gett honom mordvapnet.

Under måndagen har Johanna Möller dömts till livstids fängelse och Mohammad Rajabi till 14-års fängelse och utvisning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.