Stigande boräntor att vänta

De flesta bankerna räknar med stigande boräntor de närmaste åren. Den som planerar att köpa bostad bör ta höjd för högre boendekostnader, säger två ränteexperter.

ANNONS
|

– Vi har sannolikt sett botten för räntorna. Som konsument är det därför bra att ställa in sig på att boräntorna successivt kommer att stiga, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Även om bankerna räknar med högre marknadsräntor, är det få som spår en snabb uppgång. Enligt Handelsbanken dröjer det till efter 2017 innan de korta räntorna (lån kortare än ett år) börjar stiga nämnvärt.

– Konsensus bland prognosmakare är ganska måttliga räntehöjningar. Men det finns alltid ett mått av osäkerhet i prognoserna och därför måste man räkna med att räntorna kan bli högre, säger Claes Måhlén, chefsstrateg inom kapitalmarknader på Handelsbanken.

ANNONS

I stor utsträckning följer boräntorna Riksbankens styrränta. Sedan i mars förra året har styrräntan legat still på -0,5 procent. Stimulanserna har eldat på inflationen som nu närmar sig sitt mål på två procent.

Därför planerar Riksbanken att börja höja styrräntan från och med mitten av 2018.

Om det finns anledning att nu binda lånen beror bland annat på om du äger en villa eller en lägenhet, säger Arturo Arques.

– Om du köper en bostadsrätt så har föreningen i 99 fall av 100 egna lån. Det innebär att stigande räntor inte bara gör de privata bolånen dyrare, utan även räntekostnaden för föreningen ökar. Som bolånekund har man generellt sett en större anledning att binda bolånen om föreningen har en stor skuldsättning, säger han.

Fler hushålls börjar förvänta sig högre boräntor

Att boräntorna troligtvis kommer stiga är något som sakteligen börja sjunka in hos svenska bolånekunder.

Varje månad frågar myndigheten Konjunkturinstitutet svenska hushåll om deras ränteförväntningar. Sedan 2015 har hushållen konsekvent förväntat sig att räntorna kommer att ligga stilla på ett antal års sikt.

Sista månaderna har dock de förväntade räntenivåerna börjat pekat uppåt, även om stigningen varit marginell.

– Min bild är att en majoritet av hushållen inte tror att räntorna kommer att sjunka, utan att vi har nått en botten. Hur många som däremot tror på stigande räntor låter jag vara osagt, säger Arturo Arques.

ANNONS

Fakta: Bolåneräntor

Bolåneräntorna följer marknadsräntorna som i sin tur styrs av Riksbankens styrränta (reporänta).

Exakt hur mycket marknadsräntorna kan stiga är något som inte framgår av Handelsbankens Bolåneindikator.

Däremot genomför SBAB Bank prognoser över sina egna boräntor med olika bidningstider:

Prognos 3 mån rörlig boränta: 1,7 procent december 2017; 2 procent december 2018; 3 procent december 2019.

Prognos bunden boränta, 5 år: 2,75 procent december 2017; 3,9 procent december 2018; 5 procent december 2019.

Prognosen avser de räntenivåer som en ny bolånekund kan förvänta sig vid olika framtida tidpunkter.

ANNONS