Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matheus Enholm, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Västra Götaland.  Bild: Lasse Edwartz
Matheus Enholm, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Västra Götaland. Bild: Lasse Edwartz

Stenkastning mot SD-politiker i Visby

Under torsdagskvällen ska politiker från Sverigedemokraterna ha blivit utsatta för stenkastning i Almedalen. En polisanmälan om ofredande mot grupp är upprättad.

Flera politiker från Sverigedemokraterna ska ha blivit utsatta för stenkastning under torsdagskvällen i centrala Visby.

– Vi har fått in en anmälan. Rubriceringen är ofredande mot grupp. I korthet var det någon typ av husbil där det befann sig människor. Sen kom det ett antal ungdomar som de blev antastade av. De kastade stenar och skrek. Men det är oklart om de träffade. Vi jobbar med ärendet, säger Carina Skagerlind som är polisens presstalesperson i Almedalen.

Har ni några misstänkta?

– Det finns alltid misstänkta. Men ingen är skäligen misstänkt eller frihetsberövad, säger hon.

En av de som befann sig på platsen är Matheus Enholm som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Västra Götaland.

– Vi skulle hälsa på några vänner. Vi var sju personer i en stor husbil med reklam för SD högt och lågt. Vi stannade vid en parkering i ett bostadsområde. Några gick ur till huset. Jag stannade kvar och skulle låsa när ett invandrargäng kom och började skrika massa hot. De sa att vi inte var välkomna i deras land och var allmänt hotfulla och aggressiva.

Körde från platsen

Han berättar att de då beslutade sig för att köra därifrån, men att några ur gänget cyklade bredvid och kastades sten mot husbilen.

– När vi gick ut och tittade var det inga skador på fordonet. Det var ingen skadegörelse på det sättet. Det kanske inte blir så mycket med det, men man ska alltid anmäla ändå.

Blev ni skärrade?

– Själv har jag jobbat som ordningsvakt i 12 år. Men det fanns ett par stycken i bilen som blev politiker nyligen som tyckte att det var mer otrevligt.

Har ni varit utsatta i övrigt under Almedalsveckan?

– Ung Vänster satte lite klistermärken på husbilen i natt. Annars har vi haft det lugnt. Det har inte varit några problem i själva Almedalen, säger Matheus Enholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.