Stenevi: 1,2 miljarder till arbete mot mäns våld mot kvinnor

Regeringen ska satsa över två miljarder kronor på arbete mot mäns våld mot kvinnor, meddelar jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP). Det handlar bland annat om pengar till kvinno- och tjejjourer, skyddade boenden och till Kriminalvården.

ANNONS
|

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) berättade under en pressträff på måndagen att man vill öka anslaget till ”arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck”.

– Nu sätter vi pengar bakom orden. Så länge en enda kvinna dödas av sin man, pojkvän eller ex så har vi mer att göra, säger Märta Stenevi.

I regeringens budgetproposition handlar det om åtgärder för sammanlagt 2,3 miljarder kronor, varav 1,2 miljarder kronor ska vara permanenta tillskott.

De största posterna är medel till kvinno- och tjejjourer, skyddade boenden samt det åtgärdsprogram gällande mäns våld mot kvinnor som Stenevi presenterade med justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg tidigare i sommar.

ANNONS
Samtliga satsningar som rör arbete mot våld mot kvinnor i regeringens budgetproposition.
Samtliga satsningar som rör arbete mot våld mot kvinnor i regeringens budgetproposition. Bild: Regeringskansliet

– Jag är väldigt glad över att kunna säga att vi nu äntligen permanentar statsbidragen till kvinno- och tjejjourerna och vi ökar också på medlen, säger Märta Stenevi.

– Det säkrar att den kunskap som har byggts upp under decennier inte riskerar att gå förlorad.

LÄS MER:Kvinnor som anmäler våld i nära relation ökar lavinartat

Satsningar på skyddat boende

Regeringen vill även satsa på skyddade boenden, dit folk som är utsatta för våld kan behöva flytta. Det handlar bland annat om att höja kraven på kvaliteten i ett skyddat boende.

Dessutom satsar man sammanlagt 75 miljoner kronor de kommande tre åren på en expertgrupp som ska jobba med hur kommuner ska kunna erbjuda boende på längre sikt till folk som har utsatts för våld.

– Vi måste göra mer för att våldsutsatta kvinnor och barn ska behöva gå från skyddat boende tillbaka till en gärningsman för att de saknar en varaktig bostad, säger Märta Stenevi.

LÄS MER:Ny gemensam EU-lag kan ge skärpta straff för våld i nära relation

Skärpta straff för sexualbrott

I regeringens åtgärdspaket vill man att straffen för sexualbrott ska skärpas, något som en utredning som blev klar i somras också har kommit fram till.

– Straffskalorna ska skärpas, däribland minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn från två till tre år, säger Märta Stenevi.

Man vill även att brotten våldtäkt och sexuellt övergrepp ska utvidgas för att omfatta brott på distans i större utsträckning. Det innebär bland annat att man även skjuter till mer pengar till Kriminalvårdens ökade utgifter, sammanlagt 186 miljoner kronor 2022-2024.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS