Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stena Lines ansvar att kolla id

Det blir Stena Lines ansvar att kolla id-handlingar vid resor över gränsen. 25 personer stoppades vid avfärden från i Rostock i morse.

I samband med att gränskrontrollen började gälla klockan tolv på torsdagen har polisen satt upp id-kontroll på Stena Lines terminaler för färjorna från Danmark och Tyskland.

Läs också: Tänk på detta när du ska resa utomlands

Se också: GP rapporterar från gränsen i Skåne

Alla passagerare måste visa upp giltiga id-handlingar för att få åka med färjorna från Tyskland eller Danmark.

- De som åker med oss måste visa id-kort, pass eller körkort eller bank-id för nordiska medborgare för att få gå ombord för resa till Sverige. Sedan gör polisen motsvarande kontroll på den svenska sidan, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

I Danmark kommer kontrollerna att utföras av Securitas och i Tyskland av hamnpersonal och tysk polis.

- För vissa resenärer som var på resande fot innan de nya reglerna trädde i kraft måste man visa flexibilitet, och se till att folk kan komma hem. Vi får se från fall till fall, säger han.

Alla flyktingar utan id-handling, stora som små, stoppas från att gå ombord på Stena Lines färjor efter klockan 12 i dag.

- Med den informationen vi har nu får vi rätta oss efter de reglerna som vi är ålagda, och då är det tyvärr pass eller nationellt id-kort som gäller oavsett ålder. Kommer det några andra direktiv så får vi rätta oss efter det, säger bolagets presschef Jesper Waltersson.

Läs också: Vid sista färjan återsågs bröderna efter fyra år

Uppgifter från Rostocks hamn gör gällande att 43 personer utan id-handlingar har stoppats från att åka med TT-line och Stena Lines färjor till Sverige i morse.

- Enligt de uppgifter jag har fått ska 25 personer ha stoppats från att åka med Stena. Om det handlar om både barn och vuxna har jag inga uppgifter om, säger Jesper Waltersson.

Det är Stena Line som får ta den ökade kostnaden för id-kontrollen.

Likaså gäller det så kallade transportörsansvaret att köra tillbaka personer som inte får stanna i Sverige.

I Kiel har flyktingsituationen under dagen varit lugn, konstater den lokala polisen.

Läs också: Svenska gränskontrollen uppmärksammas stort i utländsk press

- I dag har det varit ett 90-tal personer vid flyktingcentret som vill resa till Sverige på torsdagskvällen. Totalt fanns det 330 personer i flyktinglägret i går, och samtliga har blivit informerade om att Sverige infört gränskontroller och att det krävs id-handlingar, vilket alla har. Så allt har gått mycket lugnt och sansat till, säger polismannen Kaay Kramm.

Kommer gränskontrollen att ge ökade kötider för färjeresenärer?

- Målsättningen är att vi ska klara det utan köer. Och jag tror inte att det kommer att påverka så mycket för dem som reser utan bil, kommer man med bil kan det vara bra om man är i god tid. Men vi får se hur det utvecklar sig under helgen, säger Jesper Waltersson.

Stena Line är noga med att poängtera på sin webbplats att enligt polisens riktlinjer för nordiska medborgare och personer som har uppehållstillstånd i ett nordiskt land räcker det med ett nordiskt körkort eller giltigt id-kort utfärdat i ett nordiskt land.

SJ har hittills inte fått några krav på att kontrollera id hos resenärerna.

- För närvarande har vi inte fått någon information om att det kommer att påverka tågtrafiken. Men vi är i kontakt med polisen. Vi har ett tåg som lämnar Köpenhamn vid 15-tiden, men om det kommer att ske någon kontroll av det vet vi inte, säger Maricka Berggren, pressinformatör hos SJ.

- Men vi rekommenderar våra resenärer att ta med sig id-kort eller pass.

Läs också: Så fungerar kontrollerna på tågen över Öresund

Se också: Sändningen från presskonferensen med polisen region Väst i dag

Öresundståg som kör över Öresundsbron till bland annat Göteborg rekommenderar resenärer att ha med sig giltig identitetshandling. För nordiska medborgare går det också bra med nordiskt körkort eller id-handling utfärdad i nordiskt land.

Samma sak gäller för bussbolaget Swebus som också kör på Köpenhamn.

Stena Line startade sina id-kontroller redan på torsdagsmorgonen till färjorna mot Sverige.

För Stena Line handlar det om tre färjor dagligen från Rostock och Sassnitz till Trelleborg, Kiel till Göteborg, Grenå- Varberg samt färjetrafiken till Fredrikshamn.

Det kommer att göras kontroller på Stena Danica som avgår 14.20 från Fredrikshamn och ankommer Göteborg 17.30.

Kontrollerna för Kielfärjorna startar i kväll när Stena Germanica avgår 18.45, och som ska vara framme i Göteborg på fredagsmorgonen 9.45.

Läs också: Vår liverapport som har rullat hela dagen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.