Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stena Line har startat id-kontrollerna

Redan på torsdagsmorgonen har Stena Line startat id-kontrollen på sina färjor. Först ut var morgonavgången från Rostock. Senare under dagen fortsätter arbetet i Fredrikshamn och i Kiel. GP möter reaktioner på plats i Tysklandsterminalen.

Med anledning av regeringens beslut om införandet av gränskontroller har Stena Line redan startat arbetet med kontroller.

Id-kontrollerna gäller trafik från Tyskland och Danmark till Sverige. I Stena Lines fall handlar det om en till tre färjor om dagen från Rostock och Sassnitz till Trelleborg, Kiel till Göteborg, Grenå till Varberg samt Fredrikshamn till Göteborg.

– Ja, vi har redan påbörjat id-kontrollerna där vi har haft avgångar, som Rostock nu på morgonen. Där genomförde vi kontrollerna, eftersom den färjan kommer in efter klockan tolv i dag, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Läs också: Kravet för att få resa med Stena

I Fredrikshamn har arbetet med gränskontroller ännu inte påbörjats på torsdagsmorgonen.

– På båten som avgår nu på morgonen från Fredrikshamn gör vi inga kontroller då den ankommer till Göteborg före klockan tolv, säger Jesper Waltersson. Däremot kommer vi att göra kontroller på Stena Danica som avgår 14.20 från Fredrikshamn och ankommer 17.30 till Göteborg.

I Kiel avgick nattfärjan till Göteborg redan innan beslutet om gränskontrollerna kom från regeringen på onsdagskvällen.

– Där startar vi kontrollerna i kväll när Stena Germanica avgår 18.45, säger Jesper Waltersson.

Den en är framme i Göteborg på fredagsmorgonen klockan 09.45.

Jesper Waltersson uppger att id-kontrollerna innebär ett merarbete för Stena Line men att de har ett gott samarbete med lokala hamn- och polismyndigheter.

– Vi kommer att lösa kontrollerna med externa parter som exempelvis vaktbolag, säger Jesper Waltersson.

För den som ska färdas på någon av Stena Lines färjor till Sverige från Tyskland eller Danmark innebär kontrollerna att man ska kunna uppvisa giltig id-handling för att få åka med färjan från respektive land. Giltig id-handling är pass eller nationellt id-kort av EU-standard som kontrolleras vid utresa från respektive land.

ID-kontroller gäller alla som ska resa med färjan och oavsett om du är chaufför av buss eller lastbil eller reser som passagerare med eller utan bil. Barn som reser i sällskap med förälder är undantagna id-kontroll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.