Stefan Löfven i KU: Flockimmunitet ingen strategi

Statsminister Stefan Löfven (S) pressades i riksdagens konstitutionsutskott om regeringens coronahantering.
Han avvisade bestämt att Sverige haft flockimmunitet som strategi.
– Jag vill bestämt avvisa alla spekulationer om att immunitet var en del av strategin, säger han.

ANNONS
|

Tidigare har en rad ministrar och myndighetschefer fått svara på KU-ledamöternas frågor kring regeringens hantering av coronapandemin. På måndagen var det statsministerns tur.

Avvisar flockimmunitet

Mikael Strandman (SD) ställde en fråga som fick känslorna att svalla. Han undrade om det funnits ett mål i den svenska coronastrategin om att uppnå flockimmunitet, något som diskuterats flitigt bland annat i media.

Det fick Löfven att hetta till och slå fast att det aldrig funnits någon sådan plan.

– Självklart inte, säger han och slår fast att han vill avvisa detta med bestämdhet.

– Aldrig har vi i regeringen suttit och spekulerat kring hur många vi ska ha smittade. Aldrig.

ANNONS

Tror inte på lockdown

Ett ämne som som också diskuterades i KU var varför Sverige drabbats hårdare än andra nordiska länder.

Enligt Löfven är det för tidigt att komma med några skarpa slutsatser om detta, eftersom det visat sig att länder som först klarat sig bra drabbats hårdare i nästa våg.

– Vi ser inget mönster mellan lockdown och succé, säger Löfven.

Statsminster Stefan Löfven med KU:s ordförande Karin Enström och Per Hall, rättschef i statsrådsberedningen.
Statsminster Stefan Löfven med KU:s ordförande Karin Enström och Per Hall, rättschef i statsrådsberedningen. Bild: Jessica Gow/TT

Ingen klubbad strategi

Statsministern fick också en rad frågor om ifall den svenska strategin varit formellt beslutad. Flera av ledamöterna i KU, däribland ordföranden Karin Enström (M), ifrågasatte hur man kan leda utan en tydlig färdplan.

– Vi har en strategi med viktigaste målsättningarna. Sen förändrar vi åtgärderna utifrån vilken fas vi är inne i. Vi får hantera vad vi behöver göra här och nu vartefter. Strategin finns där, den är kommunicerad på hemsidan och det skulle inte ha gjort någon skillnad om vi tagit den formellt på ett regeringssammanträde, blev statsministerns svar.

Stefan Löfven menade dock, liksom socialminister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Damberg tidigare, att det funnits en strategi men att den inte har klubbats av regeringen. Damberg framhöll när han frågades ut att det är det gängse sättet att arbeta för en regering och jämförde med hur alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen hanterade finanskrisen utan beslutad strategi.

ANNONS

M saknar svar

Enligt Löfven har dock regeringens arbetat efter målsättningen att minska smittspridningen och skydda liv och hälsa samt klara sjukvården.

Stefan Löfven framhöll att det inte hade gjort någon skillnad om det funnits en beslutad strategi.

KU:s granskning ska nu bearbetas för att så småningom landa i ett ställningstagande kring om regeringen ska kritiseras och i så fall på vilka punkter.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, som anmälde regeringens coronahantering till KU var inte nöjd med de svar som getts i utfrågningarna. Han menar att det fortfarande saknas svar på centrala frågor.

Vill inte sia om prickning

Stefan Löfven vill inte sia om vilket utfall KU:s utfrågning kommer att få, om han och hans statsråd kommer att kritiseras.

– Men vi vill hela tiden förbättra vår möjlighet att förbättra oss i svåra kriser, så kommer det fram några viktiga slutsatser här så ska vi lyssna på dem, säger han.

LÄS MER:Mikael Damberg: Ingen coronastrategi har beslutats

LÄS MER:Regeringen saknade formell coronastrategi

LÄS MER:Dan Eliasson: En mängd situationer där vi ville ha snabbare corona-åtgärder

ANNONS