Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I Ekots lördagsintervju försvarade statsminister Stefan Löfven Sveriges coronastrategi. Bild: Nils Petter Nilsson
I Ekots lördagsintervju försvarade statsminister Stefan Löfven Sveriges coronastrategi. Bild: Nils Petter Nilsson

Stefan Löfven: Vi valde rätt coronastrategi

Sverige valde rätt strategi för att bekämpa spridningen av coronaviruset, säger statsminister Stefan Löfven (S) i Ekots lördagsintervju.
Han är dock självkritisk till den senfärdiga testningen.
– Det har ju inte med strategin att göra, utan det var en kapacitetsbrist som vi hade på testningen, säger han.

Regeringen har fått kritik för sin coronastrategi, både av oppositionen, forskare och av den regeringen tillsatta coronakommissionen. Bland annat för att man misslyckats att rusta äldreomsorgen för en pandemi. I dagsläget har drygt 12 000 svenskar avlidit i covid-19.

LÄS MER: Klustersmittan tydlig – så sprids coronaviruset i Västra Götaland nu

Men statsminister Stefan Löfven statsminister försvarar regeringens vägval.

– Jag tycker dock att den huvudstrategi som vi valde, den är rätt, den var rätt då, den är rätt nu, säger han till Ekots lördagsintervju.

Han exemplifierar med att regeringen vidtagit restriktioner som i ett svenskt perspektiv saknar motstycke. De införda begränsningarna kring att kunna träffas och mötas har inskränkt människors frihet, men också bidragit till att minska smittspridningen, säger han.

Löfven: Vill fortsätta leda partiet

Statsministern är dock självkritisk på ett par punkter.

– Testningen borde ha kommit igång tidigare. Men det har ju inte med strategin att göra. Det har ju inte med strategin att göra, utan det var en kapacitetsbrist som vi hade på testningen, och bevisligen så har ju äldreomsorgen dessvärre inte kunnat skydda de äldre generellt sett. Inte alla äldreboenden, men generellt sett har det varit för dåligt.

LÄS MER: Oviss framtid i Strömstad – coronasmittan skenar i väntan på vaccinet

I intervjun meddelade Stefan Löfven – som tillträdde som partiledare 2013 – också att han vill leda Socialdemokraterna i valrörelsen 2022. Om det blir så avgörs av partikongressen i höst.

– Jag står till förfogande. Jag tycker det här är så intressant, så viktigt och jag känner ett riktigt engagemang. Vi har så många utmaningar framför oss men också många möjligheter.

”Behöver avrunda januariavtalet”

I den kommande valrörelsen kommer partiet kampanja ensamt, är hans besked. Samarbetet med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är avgränsat till denna mandatperiod.

– Vi kommer behöva avrunda januariavtalet. Sedan går vi till val som partier, sedan får vi hantera hur valresultatet ser ut.

Stefan Löfven utesluter dock inte liknande uppgörelser i framtiden.

– Det här samarbetet har fungerat väldigt väl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.