Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Stefan Löfven vald till ny statsminister

På fredagen valde riksdagen Stefan Löfven till Sveriges statsminister. På måndag presenterar han sin nya regering.
– Jag tar mig an ansvaret med ödmjukhet men också beslutsamhet, säger Stefan Löfven.

131 dagar, drygt fyra månader, har gått sedan riksdagsvalet i höstas och försöken att bilda regering har varit flera. På fredagen valdes Stefan Löfven (S) till ny statsminister efter att en majoritet av riksdagens ledamöter antingen röstat ja eller avstått från att rösta. 115 ledamöter röstade ja, 77 avstod och 153 röstade nej.

– Jag känner lättnad. Det har varit en besvärlig process, säger talmannen Andreas Norlén.

I gruppledarnas anföranden innan omröstningen talade både Centern och Liberalerna om att valet av Löfven inte var partiernas förstaalternativ, men nödvändigt för att hålla Sverigedemokraterna utan inflytande.

– Jag vet att Liberalerna tar risker med denna överenskommelse. Våra väljare är starkt misstänksamma mot de rödgröna partierna, men de är också misstänksamma mot högerpopulister, sa Jan Björklund (L).

Ingen fribiljett

Centerns ledare Annie Lööf talade om att partiet uttömt alla övriga regeringsalternativ, men var tydliga med att den nya regeringen kommer att behöva leva upp till sitt ord.

– Detta är inte en fribiljett till makten för S. Januariavtalet ska hedras, sade hon.

Men de forna samarbetspartierna var starkt kritiska till uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Ebba Busch Thor pekade på skrivelsen om att Vänsterpartiet ska hållas utanför inflytande, samtidigt som Vänsterledaren Jonas Sjöstedt under sitt anförande sa att partiet "pulveriserat försöken att stänga ute Vänsterpartiet från inflytande".

– Båda dessa påståenden kan inte vara sanna samtidigt. Någon är lurad eller så försöker de lura alla andra, sa Ebba Busch Thor (KD).

Lovar konservativ block

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson riktade kraftig kritik mot den budgetuppgörelse som gjorts.

– Nu när vi inte kunde få en konservativ regering på plats är min idé att vara del av en stark konservativ opposition mot den vänsterliberala regering som kommer fortsätta göra samma misstag som de gjort i fyra år, sa han.

Moderaternas Ulf Kristersson var märkbart besviken på Centern och Liberalernas beslut och sa partierna abdikerat från sitt ansvar mot väljarna.

– I dag spräcker C och L Alliansen på nationell nivå, sa han och fortsatte:

– Detta blir de ovilligas koalition. Ett resonemangsäktenskap mellan parter som aldrig älskat varandra.

Regering presenteras på måndag

På en presskonferens efter omröstningen berättade Stefan Löfven att han på måndag kommer att avlägga sin regeringsförklaring och presentera nya statsråd.

– Jag tar mig an ansvaret med ödmjukhet men också beslutsamhet, säger Stefan Löfven efter omröstningen.

Han säger att inget parti har fått igenom allt man ville, men att S, MP, C och L gjort vad som krävs och kommer fortsätta göra vad som krävs.

– Det bygger på tuffa kompromisser. Ingen fick allt de ville ha, men alla fick något. Den största vinnaren på januariavtalet är Sverige, säger Stefan Löfven.

Statsministern understryker att uppgörelsen inte bara bara innehåller högerpolitik.

– Överenskommelsen innehåller mycket socialdemokratisk politik: pengar till kommunerna, höjd pension, att hela landet ska leva och människor komma i arbete. Men man måste bestämma sig. Antingen gör man kompromisser eller så står man kvar i varsitt hörn och då får vi ingen regering, säger han och fortsatte:

– En del av detta hade vi själva inte gjort, men om vi inte hade gjort dem så hade vi fått en rejäl högersväng beroende av SD och det hade varit katastrofalt för vårt land.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.