Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stefan Löfven håller pressträff

Max åtta personer får hädanefter sitta tillsammans på restauranger. Dessutom skärps råden i regionerna Halland, Örebro och Jönköping. Det tuffa beskedet levererade Stefan Löfven på tisdagen.
– Läget är mycket allvarligt, säger statsministern.

På tisdagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) nya, tuffa coronaåtgärder för Sverige.

– Vi ser nu att utvecklingen går åt fel håll i flera regioner, kommuner och landsdelar. Läget är mycket allvarligt, säger Stefan Löfven.

Han hänvisade till statistik som visar att antalet smittade skjuter i höjden, något som också har börjat påverka vården negativt.

– Allt fler IVA-platser används åt att vårda covidpatienter. Den lilla respit vi fick i somras är över, då förstår ni nog att det inte kommer några glädjande besked.

Max åtta personer vid samma bord

Myndigheterna har nu fattat beslut om skärpta råd i ytterligare tre regioner: Halland, Jönköping och Örebro. Sedan tidigare har motsvarande råd införts i Västra Götaland, Uppland, Stockholm, Östergötland och Skåne.

Gemensamt för de åtta regionernas invånare är att man ska avstå fysisk kontakt med folk man inte bor med, avstå kollektivtrafik där trängsel kan uppstå och att arbetsgivare måste se till att de som jobbar hemifrån också ska göra det.

Dessutom meddelade Stefan Löfven att man från och med i dag inför en gräns för hur stora sällskap som får sitta tillsammans på restauranger.

– Inte fler än åtta personer får sitta vid samma bord. Det kommer att underlätta för serveringsställena att bedriva en smittsäker verksamhet, säger Löfven.

Löfven: Nu måste alla skärpa sig

Statsministern återkom flera gånger till att alla måste hjälpa till och hålla ut för att om möjligt vända trenden.

– Nu måste alla skärpa sig och varenda medborgare ta sitt ansvar. Vi vet hur farlig den här pandemin är, säger han.

– Det vi gör nu kommer att påverka huruvida vi kan fira lucia, hur julfirandet kommer se ut och vem vi kan fira med. Det låter hårt, men det är så det ser ut.

Medverkade på pressträffen gjorde också socialminister Lena Hallengren (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, FHM.

Lena Hallengren påminde om att länsstyrelsen lokalt kan sänka antalet som kan delta på allmänna sammankomster och att detta kan ske i många regioner runt om i landet om läget skulle förvärras.

– När lokala skärpningar sker gäller det att du håller dig uppdaterad om vad som gäller där du bor, säger Lena Hallengren.

FHM-generalen: Kan gälla över vintern eller ännu längre

För de regioner som inte har lokala skärpta råd så gäller sedan 1 november att det är tillåtet med 300 deltagare på tillställningar med sittande publik.

Johan Carlson på FHM hyllade sjukvårdens förmåga att växla upp i våras, men konstaterade att regionerna har haft det tufft med sitt smittskyddsarbete.

De nya åtgärderna är något vi får vara beredda på att leva med under en längre tid, menade han.

– Vi får utvärdera hur länge vi behöver ligga fast vid de skärpta råden, kanske fortsätter det över vintern eller ännu längre, säger Johan Carlson.

På frågan varför just åtta personer vid samma restaurangbord bedöms som riskfritt svarade Johan Carlson att inget är riskfritt, men att gränsen är satt för att ge restaurangerna en tydlighet i hur de ska agera.

– Vi rekommenderar fortfarande inte att man går på restaurang åtta personer tillsammans. Är man åtta i familjen kan man göra det, men är man tre i sin familj så ska man inte bjuda in fem till, säger Carlson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.