Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Statsvetarprofessorn: Öppnar för ett nytt politiskt landskap

Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. Några timmar senare hade hon avgått.
Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson ser framför sig att en rörig situation kan leda till tydligare alternativ för väljarna.
– Det är en game changer idag, säger han.

Dagens politiska turer, som slutat med att oppositionen fått igenom sitt budgetalternativ, att Miljöpartiet lämnat regeringen och att Magdalena Andersson blivit både vald och lämnat posten som statsminister kan ruska om väljarna.

Att det kan få väljarströmmar att byta parti.

Det menar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Just nu pågår kampen om att skriva historien. Vilket parti som lyckas bäst med sin strategi. Då handlar det om att få mest inflytande över förd regeringspolitik, säger han.

Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. Några timmar senare hade hon avgått. Bild: Nils Petter Nilsson
Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. Några timmar senare hade hon avgått. Bild: Nils Petter Nilsson

Han beskriver det som ”historiskt häftigt”, och uppseendeväckande att Magdalena Andersson blev vald och avgick inom loppet av sju timmar.

– Men när vi firar jul kommer vi inte att tänka på det längre. Magdalena Andersson kommer väl att bli vald till statsminister igen längre fram.

Samtidigt ser han framför sig att Sverige kan få ett nytt politiskt landskap, där Socialdemokraterna bildar en enpartiregering och där partierna är friare att driva sin egen politik.

– Jag tror att det här är en game changer. Många partier är inte längre låsta. Socialdemokraterna behöver inte längre ta hänsyn till Miljöpartiet. Miljöpartiet kan gå ganska mycket friare in i valåret, utan oket det innebär för ett parti att sitta i en regering, säger han.

Grön mittenaxel

Han tror att MP:s miljöbudskap kommer att radikaliseras. Samtidigt finns det röster inom partiet som är mer frihetliga, och ligger närmre Centerpartiet.

– Man skulle kunna tänka sig en grön mittenaxel. Det är dörrar som hittills varit helt stängda.

Att partierna kan gå fram mer självständigt kan göra att väljarna börjar rösta mer på de partier de tycker bäst om, snarare än att ta hänsyn till olika koalitioner, blockbildning samt rösta taktiskt på små partier för att de inte ska åka ur riksdagen eller för att de behövs i ett block.

– Det är framförallt partierna ute i kanterna som är intresserade av tydliga block. Partier i mitten får mer inflytande om det inte finns så färdiga block. Det här kan komma att innebära en förändrad dynamik, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Vet vad man får

Han beskriver det som en stor framgång för SD att partiet för första gången varit med och förhandlat fram en statsbudget Sverige ska styras på. Men det gör också alternativen i politiken tydligare för väljarna.

– Det skickar signaler till väljarna, att alternativet börjar klarna. Vad betyder det att rösta på M och KD – det är lättare att se vad man får.

Kan det inte uppfattas bland väljarna som att det bara finns ett tydligt regeringsalternativ inför valet? Det som är högerut.

– Precis. Men det kan också innebära att det blir tydligare vad som är den politiska motståndaren, vad det är man väljer mellan, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

LÄS MER: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister

LÄS MER: Så ska Magdalena Andersson lösa budgetkaoset

LÄS MER: Efter Annie Lööfs besked – Miljöpartiet kan lämna regeringen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.