Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Statsvetarna: "Ett väntat och bra beslut"

Fyra nya ministrar och tre avsked blev kontentan av Stefan Löfvens regeringsombildning. Ett tryggt beslut, tycker statsvetarna. – Man har tagit politiskt ansvar för något som varit väldigt fel, säger Li Bennich-Björkman vid Uppsala universitet.

Spekulationerna var många inför den presskonferens på Rosenbad som regeringen kallat till på torsdagsmorgonen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska statsministern ha övervägt att avgå. Redan efter några minuter stod det dock klart att Löfven väljer att sitta kvar och i stället ombilda sin regering. Två av de tre ministrar som Alliansen riktat missförtroendeförklaring emot väljer att lämna; infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S). Den tredje, försvarsminister Peter Hultqvist (S), stannar på sin post.

De statsvetare som GP talat med menar att Stefan Löfvens lösning är både genomtänkt och ansvarstagande.

– Det var väntat och ett bra beslut. Regeringen tar politiskt ansvar för det som skett och låter rätt personer sona för det. Det var det naturliga steget att en eller flera ministrar fick avgå, säger Li Bennich-Björkman.

"Befann sig i en svår position"

Ulf Bjereld, socialdemokrat och statsvetare vid Göteborgs universitet, ser Löfvens beslut som en praktisk utväg.

– Han befann sig i en svår position med baksidor till vilket alternativ han än valde. Det här var ett skickligt drag som innebär att han åtminstone tills vidare kan regera vidare och få fokusera på de politiska sakfrågorna, säger han.

Både Li Bennich-Björkman och Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet, tror att Löfvens hantering av krisen kan medföra att regeringen står stark inför nästa års riksdagsval. Oavsett vad som händer med den kvarstående misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist.

– Man har tagit sitt ansvar och mer kan man inte göra. På så sätt kan man säga att detta stärkt regeringen, säger Li Bennich-Björkman.

"Tror att det här har rensat luften"

– Med eller utan Hultqvist står Löfven inte särskilt försvagad. Jag skulle säga att det här är en möjlighet till en nystart och en starkare regering inför nästa val, konstaterar Marja Lemne.

Det är inte bara Löfvens regering som skött sig, menar Li Bennich-Björkman. Hon tycker att båda blocken agerat föredömligt utifrån sina respektive roller.

– Oppositionen har gjort det de ska göra, nämligen granska regeringen och ställa krav. Att säga att man ska initiera ett missförtroendevotum om man ser tillräckligt grova överträdelser ingår i oppositionen roll i en demokrati. Därför tror jag att det här har rensat luften på ett sätt.

Siktar på blocköverskridande samarbete

De fyra nya ministrarna är alla rutinerade och trygga val för Löfven i en stormig tid, menar Ulf Bjereld. Personssammansättningen i den nya regeringen pekar på att regeringen vill fortsätta med ett blocköverskridande samarbete.

– Det är säkert en av flera faktorer som man vägt in här. Både Fritzon och Strandhäll respekteras på båda sidor blockgränsen. Samtidigt tror jag att det som skett måste få läka ut först, säger han.

Li Bennich-Björkman tror inte att det viktigaste är vilka de fyra nya ministrarna är, utan signalen det sänder ut att låta inrikes- och infrastrukturministern gå. Anders Ygeman har rekommenderats en ny tjänst som gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen, en post som tidigare tillhörde den nye infrastrukturministern Tomas Eneroth.

– Jag hoppas kunna fortsätta bidra till svensk politik och föra landet framåt. De borgerliga partier som hade hoppats att bli av med mig får vänja sig vid att de ändå får möta mig i debatter i framtiden, sa Anders Ygeman till TT strax efter att beskedet om att han lämnar sin post kom.

"Kan urholka folkets tilltro"

Än är inte krisen helt överstånden, poängterar statsvetarna.

– Det är väldigt allvarliga frågor som har avhandlats. På sikt kan det urholka folkets tilltro till regeringen och den politiska legitimiteten, konstaterar Marja Lemne.

Ulf Bjereld menar att baksidan med Löfvens strategi är att regeringen kan uppfattas som svag.

– Risken är att borgarna känner att mycket vill ha mer. Nu har man fått bort två starka kort, vilka kan man då rikta in sig på, frågar han sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.