Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ulf Bjereld professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Bild: ADAM IHSE / SCANPIX

Statsvetaren: "Vänsterpartiet har inte så många alternativ"

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld är inte förvånad över Vänsterpartiets besked i regeringsfrågan, men tror ändå att överenskommelsen till sist kommer gå i lås.
– Vänsterpartiet har ju inte så många alternativt, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetarprofessor på Göteborgs universitet.

Kampen om regeringsmakten tuffar vidare. När Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt på måndagen meddelade att partiet inte kommer släppa fram den regeringslösning som förhandlats fram av S, MP, C och L angav han en högergir av politiken som skäl, och krävde att partiet ska få inflytande.

– Vi är inte där ännu. Vi måste lösa det här i samtal med Stefan Löfven, sa Jonas Sjöstedt.

Beskedet fick konsekvenser. En märkbart irriterad Andreas Norlèn beslutade på måndagseftermiddagen att han tänker skjuta på den kommande statsministeromröstning, som nu är tänkt att ske i kammaren på fredag.

– Jag tror att väljarna har börjat tröttna på alla turer, sa han på presskonferensen.

LÄS MER: Statsvetaren: Mycket står på spel för Vänsterpartiet

V sätter press

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet och ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet är inte förvånad över Vänsterpartiets besked.

– Den blocköverskridande överenskommelse som har slutits ligger väldigt långt från Vänsterpartiet, då är det inte konstigt att det sätts press från medlemmar om att agera. Det är väl det Jonas Sjöstedt gör nu.

Från överenskommelsen lyfte Jonas Sjöstedt upp frågan om ändringar i arbetsrätten och införandet av marknadshyror i nyproduktion som exempel på reformer partiet inte kan gå med på. I dokumentet förekommer också en formulering om att Vänsterpartiet inte ska få inflytande över den politiska inriktningen den kommande mandatperioden.

Ulf Bjereld tror inte att det kommer ruckas på överenskommelsen, något som Jan Björklund också betonade på sin presskonferens.

– Det handlar istället om tolkningen av dokumentet. Det är ingenting som hindrar Socialdemokraterna från att samarbeta med Vänsterpartiet i frågor som står utanför överenskommelsen.

Tror på lösning

LÄS MER: V kräver förhandlingar i regeringsfrågan

Lösningen tror Bjereld ligger i att man når uppgörelser inom frågor som ligger utanför dokumentet. Vänsterpartiet fick den gångna mandatperioden igenom en rad reformer i budgetförhandlingar med den rödgröna regeringen, som avdragsrätt för fackföreningsavgiften, vilken togs bort när M/KD-budgeten klubbades igenom innan jul.

– Om S kan lova att driva den frågan efter förmåga fullt ut i regeringsställning, men även i andra frågor där man kan ha någon form av samarbete. Det kan ha med jämställdhet, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter att göra. Nu pågår det nog ett kreativt arbete skulle jag tro.

LÄS MER: Uppgifter: Vänsterns krav på Stefan Löfven

Måndagens turer till trots, tror Ulf Bjereld att Vänsterpartiet till slut kommer svälja uppgörelsen.

– Vänsterpartiet har ju inte så många alternativ. Skulle man misslyckas i samtalen med Löfven blir det antingen Ulf Kristersson som statsminister, och det vill man inte, eller så blir det ett extra val och då kanske det blir borgerlig övervikt och det vill man inte heller.

Om Vänsterpartiet beslutar sig för att rösta ner den föreslagna regeringen återstår en sista statsministeromröstning innan Sverige skulle tvingas gå mot ett extra val.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.