Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valduell i SVT mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) på fredagen. Talmannen får nu en viktig roll att lösa upp knutarna inför en ny regeringsbildning.

Statsvetaren: Fortsatt väldigt låst

Läget har egentligen inte ändrats sedan valdagen. Svårigheterna att bilda en majoritet i riksdagen är lika stor nu som då. "Vi är med största sannolikhet på väg mot en bortröstning av Löfven", säger statsvetaren Jenny Madestam.

Även om det slutliga valresultatet bekräftar den preliminära bedömningen av mandatfördelningen i riksdagen, att det rödgröna blocket i riksdagen får 144 mandat mot Alliansens 143, har inget egentligen hänt i partiernas inställning till hur en majoritet i fortsättningen ska bildas bakom en statsminister och dess budget.

"Läget är precis som för en dryg vecka sedan, det vill säga, väldigt låst. Vi är med största sannolikhet på väg mot en bortröstning av Löfven, och därefter ta talmansrundan vid." skriver statsvetaren Jenny Madestam, i en skriftlig kommentar till TT.

Problemet som hon ser det är att två parter låst sig: Socialdemokraterna, som vill ha statsministerposten och Alliansen, som vill hålla ihop. Därför kommer det att ta tid att bilda regering. Eftersom inget parti förutom Sverigedemokraterna vill ha extraval, tror hon att det hotet till slut tvingar fram en lösning.

Samtidigt är det som sker inte oväntat, snarare tvärtom.

"Det som kanske borde hända nu är att S är tydligare med hur relationen ser ut till Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Alliansens argumentation bygger på att Socialdemokraterna är mindre än Alliansen. Men Socialdemokraterna anser att de rödgröna (S, MP och V) är störst. Men vill Socialdemokraterna ha samröre med Vänsterpartiet i regeringsbildningsfrågan?" undrar hon.

Det blir istället den tillträdande talmannen som får en viktig roll i att lösa knutarna.