Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Lövfen svarade på Alliansens misstroendeförklaring med en regeringsombildning. Arkivbild.

Statsvetare: Löfven tar politiskt ansvar

Statsminister Stefan Löfven (S) beslut om regeringsombildning välkomnas av flera statsvetare.

Redan i morse trodde hon att infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) skulle få gå i samband med dagens pressträff.

Hon menade att det är svårare att knyta försvarsminister Peter Hultqvist (S) till verkliga misstag och felbedömningar i den här affären och att han är en starkare minister och mer kompetent än någon av de andra.

"Ta kontroll"

Även Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, välkomnar regeringsombildningen.

- Det är ett sätt att möta Alliansens krav och agera kompromissorienterat. Men det som Löfven vill göra är att ta kontroll över situationen och inte dansa efter Alliansens pipa, säger Madestam.

Samtidigt ger hon Löfvens val av ministrar godkänt.

- Det var ett tryggt val, inte minst Thomas Eneroth, som var en partiledarkandidat som partiet ville se när Mona Sahlin avgick, men han tackade nej. Han har ett starkt förtroende, säger hon och fortsätter:

- Även Heléne är ett stark kort, även om hon inte är känd för allmänheten. Hon har väldigt bra insyn i S och känner partiet innan och utan, säger Madestam.

Budskap till Alliansen

Löfvens beslut att låta Hultqvist bli kvar i regeringen är också ett budskap till Alliansen att släppa misstroendeförklaringen mot försvarsministern.

Men budskapet har inte tagits emot väl och strax efter pressträffen meddelade KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter att Alliansen kommer att fortsätta driva igenom misstroendeförklaringen mot Hultqvist.

Men det finns en risk i det menar Li Bennich-Björkman.

- Skulle Alliansen driva igenom misstroendeförklaringen skulle de alltmer att målas ut som att de försöker skapa en regeringskris, säger hon.

Jenny Madestam säger samtidigt att Alliansen på något sätt har kommit ut som vinnare av Löfvens beslut.

- De har fått igenom två av tre avgångar. De har inte heller behövt ta på sig ledartröjan och gå in i regering, vilket de inte vill i nuläget.

Om Alliansen väljer att driva på Hultqvists avgång tror Madestam att Stefan Löfven redan nu har en plan för vem som ska komma in i stället.