Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur situationen med Lars Ohly kommer att påverka Vänsterpartiet är svårt att spekulera i, anser Jonas Hinnfors. Arkivbild.

Statsvetare: "Inte sett det här tidigare"

Att Lars Ohly portas från Vänsterpartiets arrangemang kan vara ett unikt fall inom svensk politik. Statsvetaren Jonas Hinnfors kan inte komma på någon liknande händelse.

- Vi ser förvisso hur många moderater gör upp med Fredrik Reinfeldts tid vid makten. Men där handlar det om att rent politiskt markera avstånd. Vad gäller Lars Ohly tar man i stället avstånd från ett socialt beteende och det kan jag inte minnas att jag sett hända tidigare med en före detta partiledare, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Vilka konsekvenser det skulle kunna få för Vänsterpartiet är svårt att spekulera om, anser Hinnfors.

- Å ena sidan är det här ett uppträdande från en tidigare partiledare som går helt emot den feministiska politik som Vänsterpartiet säger sig stå för. Å andra sidan har man från partiets sida gått ut och markerat på en gång. Enskilda skandaler brukar generellt inte påverka opinionen på lång sikt, säger han.

Han nämner dock att metoo-rörelsen har visat att systematiska trakasserier och kränkningar förekommer på många områden.

- Hur det ser ut inom Vänsterpartiet kan vi förstås inte veta. Men om det skulle dyka upp nya historier av liknande karaktär skulle situationen för partiet förstås bli en annan.