Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsvetare: Finns bara två alternativ för Löfven

Att tre ministrar riskerar falla är en förvånande kraftfull åtgärd från Alliansen. En åtgärd som kan få stora konsekvenser, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors. – Väldigt besvärande för statsministern, säger han.

Alliansenkommer att väcka misstroendeförklaringar mot tre socialdemokratiska ministrar: inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på GU, menar att Alliansens handlande gör att statsminister Stefan Löfven egentligen bara har två motmedel att välja mellan: utlysa extraval eller avgå. Skulle han låta tre ministrar lämna skulle det vara en skadeskjuten regering och statsminister som går in i valrörelsen mot valet 2018.

– Både nyval och att Löfven avgår är egentligen inte speciellt bra för Alliansen. Därför är det lite förvånande att man inte gav någon väg ut för statsministern, säger Jonas Hinnfors.

Just att statsministern själv inte riskerar en misstroendeförklaring tror Jonas Hinnfors beror på att Alliansen vill undvika en regeringskris och istället försöka få en gynnsam position i den kommande valrörelsen.

– Det faktum att Alliansen inte väljer att lägga misstroende mot statsministern tyder på att de vill undvika en regeringskris. Man väljer tre ministrar som kommer att försvaga regeringen. Det är en en idealisk utgångspunkt eftersom konstitutionsutskottet sedan ska utreda detta. Då kommer man både kunna peta ministrar och hålla frågan levande under tiden frågan hanteras av konstitutionsutskottet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.