Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Statsvetare: Debatten visade sprickor

Det är val om fyra månader och nu har valrörelsen dragit i gång. Årets första tv-sända valdebatt blottlade sprickorna, anser statsvetare som TT talat med.

Partiledarna drabbade samman i en två timmar lång debatt i SVT på söndagskvällen. En klargörande debatt, som också blottlade sprickorna – både inom och mellan blocken – anser Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet.

När det kom till migrationspolitiken brände det till, och det är också den fråga som splittrar Alliansen.

Krävs kompromisser

Att moderatledaren sträckte ut handen till Socialdemokraterna var också väntat.

- Det kommer att krävas kompromisser för att komma till skott med en långsiktig migrationspolitik, säger han till TT.

Både S och M strävar efter åtstramningar i migrationspolotiken – kanske inte bara som ett led i en återgång till traditionen, säger Bolin.

- De partierna har haft störst flöde till SD. Man tror sig kanske kunna vinna tillbaka rösterna.

"Befriande konkret"

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, tycker också att debatten var klargörande.

- Frånsett den första delen av debatten var den befriande konkret. Det diskuterades inte byråkrati eller valtaktik utan det var faktiskt i huvudsak väldigt politiska frågor.

- Men jag tycker att den blev bitvis väldigt hetsig, jag undrar hur många som orkade lyssna på hela debatten. Man kanske tröttnar när folk skriker i mun på varandra.

Hon säger att debatten var en tydlig demonstration av att hur splittrat det är på regeringssidan, framför allt mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Alliansen höll däremot ihop bättre, anser Marja Lemne.

- Ulf Kristersson lyfte flera gånger fram vad andra företrädare för Alliansen hade sagt vilket visade hans ambition som ledare för Alliansen, att visa upp den som en helhet.