Statsvetare: Dags för ett nytt chicken race

Finansministern är efter statsministern regeringens viktigaste statsråd. En misstroendeförklaring mot Magdalena Andersson (S) är ett misstroende mot hela regeringen.

ANNONS
|

Han tolkar Alliansens besked om att hota med misstroende om regeringen lägger fram sina skattehöjningar som ett sätt att visa enighet och att försöka ändra spelplanen. Ungefär som moderatledaren Anna Kinberg Batra ville göra i januari med beskedet om gemensam budget och SD. Det fungerade inte. M rasade i opinionen.

- Alla opinionsmätningar visar att även om förhållandena inom Alliansen förändras, så blir ju inte Alliansen starkare. Det finns ett tryck att göra något, och ett sätt är att agera via budgeten, säger Hinnfors.

ANNONS

Men farorna är betydligt fler än eventuella vinster, anser han.

Risk för extraval

- Om man verkligen avser att fortsätta och kräva ett misstroendevotum, så har det oändligt osäkra följdeffekter. Ett extraval är ju absolut en risk för Alliansen. Vi vet att Stefan Löfven är beredd att hota med det.

När han gjorde det i december 2014, vek Allianspartierna undan och resultatet blev decemberöverenskommelsen. Då i december 2014 hade Moderaterna drygt 24 procents stöd i opinionen. Nu har man varit nere på 15-16 i vissa mätningar och landade på 18 i senaste SCB. KD har i stort sett legat under riksdagsspärren sedan valet.

De enda som skulle vara lockade av ett extraval är Centern och Sverigedemokraterna – ett val som skulle kunna göra SD till näst största parti, vilket vore en enorm prestigeförlust för M.

Tomt hot

Men mot bakgrund av att Alliansen blivit allt skörare och allt mindre koordinerade, skulle ett sådant här utspel kunna visa väljarna att man nu minsann är eniga och talar samma språk, framhåller Hinnfors.

- Om det sedan skulle locka flera väljare till Alliansen är inte säkert. Kanske skulle det vara lockande för sverigedemokratiska väljare, säger han.

ANNONS

Vad som nu väntar är ett slags chicken race, där nog Alliansen får ses som kycklingen, enligt Hinnfors. Själv tror han att utspelet framför allt är retorik och att man kommer att försöka hitta en väg ut ur det, om det skulle bli skarpt läge. Ett sådant sätt är, som Centerledaren Annie Lööf redan aviserat, att rikta misstroendet mot någon annan än finansministern, till exempel infrastrukturminister Anna Johansson (S). Det är inte säkert att Stefan Löfven skulle utlysa extraval på det.

- Men det är ett ganska tomt hot. Vad skulle vinsten vara av det? Skattehöjningarna går igenom och det kommer en ny infrastrukturminister, säger Jonas Hinnfors.

TT

ANNONS