Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Alliansen spricker sakta sönder, enligt statsvetare TT talat med. Arkivbild.

Statsvetare: Alliansen bryts sakta sönder

Alliansen håller sakta på att brytas sönder, enligt statsvetare TT talat med.

- Alliansen var ett smart och logiskt sätt att möta Socialdemokraternas dominans, men bygger på att det i princip går att samla en majoritet bakom sig. När väljarunderlaget sviktar ändras grundförutsättningarna, säger han.

Sprickan har funnits där ända sedan valrörelsen men har hittills tätats med upprepade försäkringar från alla fyra partiledare om att Alliansen håller ihop. Men efter Moderatledaren Ulf Kristerssons besked att dörren till S är stängd, började den synas igen. Centerledaren Annie Lööf kritiserade indirekt Kristersson för att inte ha försökt tillräckligt.

- Jag tror att man behöver vara lite mer envis för att få till blocköverskridande förhandlingar, man behöver ha mer än två möten för att få till breda blocköverskridande lösningar som Sverige behöver, sade hon.

Locka Miljöpartiet

Kristerssons besked var att hans ambition att bilda en Alliansregering kvarstår. Hur det ska gå till utan stöd från S och utan att tala med SD, ville han inte gå in på. Nu ska han koncentrera sig på att diskutera det med de övriga Alliansledarna.

Men Alliansens 143 mandat blir inte fler hur mycket än Alliansledarna pratar. C och L markerade i tisdags att samtal nu bör föras med Miljöpartiet, och enligt Sveriges Radios Ekoredaktion vill Alliansen nu ta sådana kontakter. Språkröret Gustav Fridolin sade i tisdags att MP är beredda att diskutera politik men att man inte kommer att stödja Ulf Kristersson som statsminister.

Faller sönder

Även om en Alliansregering skulle få MP:s 16 riksdagsmandat bakom sig, så skulle en sådan regering ändå falla om S och SD röstar emot den. För SD räcker det med att C ingår i en Alliansregering för att man ska rösta nej. Varför det skulle bli lättare om MP därtill blev del av regeringsunderlaget är oklart.

- Att Moderaterna skulle vara beredda att samarbeta med MP, eller att MP skulle vara beredda att stödja Alliansen, känns helt verklighetsfrämmande, säger professorn i statsvetenskap Tommy Möller.

Vad vi ser nu är de olika ideologiska och strategiska förutsättningar som de olika Alllianspartierna står inför, enligt Jonas Hinnfors.

- Även om Allianslogiken byggt på motstånd mot Socialdemokraterna så innebär det utomordentligt starka SD-motståndet hos C och L också att S indirekt blir ett mer aptitligt alternativ än vad det är för M och KD. Sammantaget bryts Alliansen sönder av dessa olika förutsättningar, även om något slags desperat sista försök inte kan uteslutas, säger han.