Statsministern: ”Vi måste dra åt snaran kring gängen”

Regeringen vill se en nationell offensiv mot gängen. Att vara gängkriminell ska framöver kunna ge kraftigt skärpta straff, allt enligt dansk modell.
– Skjutningar på öppen gata har blivit en epidemi som hotar allt vi tycker om med Sverige, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

Tre av S- regeringens tyngsta företrädare är på söndagen samlade i Göteborg. Det är statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

232 skjutningar

Trion inledde dagen med en pressträff hos Sjöpolisen vid Tånguddens hamn i Frölunda där man presenterade ett paket för att få bukt med gängskjutningarna som nu sker över hela landet och inte längre enbart är koncentrerade till de största städerna.

– Sverige har haft 232 skjutningar fram till i augusti i år och det är 232 för många, säger Magdalena Andersson.

Hon slog fast att regeringen därför nu vill skärpa straff som är särskilt vanliga i kriminella miljöer.

ANNONS

– Vi måste dra åt snaran runt gängen.

Bland annat handlar det om att sätta in resurser för att stoppa illegala vapen och kraftigt höja straffen för grovt vapenbrott där man ska gå från ett maxstraff på två års fängelse till det dubbla, fyra år.

En särskild straffskala införs också för den som begår brott i gängmiljö. Där ska straffen skärpas kraftigt. Exakt hur mycket det handlar om kan man i dag inte säga men enligt Morgan Johansson kan det bli fråga om fördubblade straff, likt det system som finns i Danmark. Om en skjutning har utförts på allmän plats ska det också vägas in och dömas hårdare. Det blir också brottsligt att locka in unga under 18 år i kriminalitet.

– Gängkriminalitet är ett gift i Sverige. För att möta det krävs en hårdhet. Man kan inte lägga fingrarna mellan. De här gängen måste mötas av en kraftfull respons, säger Johansson.

Bygger fängelser

Den nya offensiven kommer att öka Kriminalvårdens kostnader med cirka en miljard kronor per år när fler ska häktas och fängslas längre tid. Samtidigt är platserna på platser i landets häkten och fängelser redan överfulla.

Enligt Morgan Johansson byggs dock platserna ut löpande. Redan i år ska det bli 300 fler platser på fängelse och nästa år ytterligare 600 genom att nya fängelser nu byggs och befintliga lokaler rustas upp.

ANNONS

Att hyra platser utomlands, som bland annat Sverigedemokraterna har föreslagit, är dock ingenting som Morgan Johansson tror på. Han menar att det blir både dyrt och krångligt.

– Då tror jag mer på att dömda som är utländska medborgare avtjänar sina straff i sina hemländer, säger han.

Regeringen vill att de nya straffen ska införas den första juli 2023, men först ska Lagrådet behandla förslaget. Majoriteten av förslagen kommer ur den stora Gängbrottsutredningen som lämnades till regeringen tidigare.

LÄS MER:Jimmie Åkesson vill skicka svenska fångar till Rumänien

LÄS MER:S och M: Så ska gängen krossas – av samhället

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS