Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Bild: Paul Wennerholm/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S). Bild: Paul Wennerholm/TT

Statsministern utesluter inte svenskt Natomedlemskap

Rysslands invasion av Ukraina gör att statsminister Magdalena Andersson (S) öppnar för att ompröva Sveriges alliansfrihet.
– Jag utesluter inte ett Natomedlemskap, säger hon.

Det är i SVT:s program 30 minuter på onsdagskvällen som Magdalena Andersson öppnar för att ett framtida medlemskap i försvarsalliansen kan vara en möjlighet.

Samtidigt har Socialdemokraterna ett kongressbeslut på att inte gå med i Nato.

Men det spända och förändrade säkerhetsläget kan få Magdalena Andersson att öppna för en förändring.

– Vi kan konstatera att alliansfriheten har tjänat Sverige väl och den har hållit oss utanför konflikter, men när den säkerhetspolitiska kartan ritas om behöver man göra en uppdaterad analys och fatta beslut utifrån det förändrade läget, säger hon i intervjun.

Hon betonar att ett eventuellt beslut måste grundas på vad som är bäst för landet.

Välgrundad analys

– Jag utesluter inte ett svenskt Natomedlemskap. Men jag vill att vi gör en välgrundad analys över vilka olika möjligheter vi har, vilka hot och risker som finns för att sedan kunna fatta det beslut som är bäst för Sverige, säger Magdalena Andersson till SVT.

Om den svenska säkerheten gagnas bäst av att gå med eller stå utanför alliansen är dock inget Magdalena Andersson svarar på i intervjun.

– Det är något många svenskar funderar på just nu, jag funderar så klart också mycket på det. Det här är viktiga frågor om Sveriges säkerhet och då tycker jag att det är viktigt att man analyserar noga innan man fattar beslut.

LÄS MER: S ökar kraftigt efter invasionen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.