Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Statsministern stängde in sig efter talet – S hoppas på sena röster

På valnatten såg det mörkt ut för Magdalena Anderssons möjligheter att regera vidare – själv stängde hon in sig direkt efter talet till valarbetarna.
Men Socialdemokraterna har inga planer på att erkänna sig besegrade och det är bara ett mandat som skiljer blocken åt.
– Vi har inte gett upp, säger Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S).

Under Socialdemokraternas valvaka gick känslorna liksom mandatfördelningen fram och tillbaka. Det var ömsom glädje, ömsom oro. Under inledningen av kvällen såg S ut att gå mot en valseger och fyra nya år i regeringskansliet Rosenbad.

Ju längre kvällen gick började dock siffrorna i stället peka på ett maktskifte med fördel Team Ulf Kristersson (M), trots att S ser ut att ha gjort sitt bästa val på många år med ett resultat över 30 procent.

Statsministern satt instängd

Magdalena Andersson lyste med sin frånvaro på valvakan i Stockholm. Hon satt instängd i ett privat utrymme på konferenshotellet där arrangemanget hölls, tillsammans med sina närmaste medarbetare och stora delar av partiledningen.

Först när endast 500 valdistrikt återstod att räkna, och klockan hade passerat midnatt med råge, kom hon ut.

Från scenen höll hon ett tal till alla partikamrater, hon var samlad när hon berömde dem för en väl genomförd valkampanj.

– Jag tror att många gärna vill ha ett slutgiltigt valresultat i kväll, det gäller ju även mig, men det får vi nog inte. Nu måste vårt stora demokratiska maskineri få jobba i god ordning. Alla röster måste räknas och det kommer att dröja innan vi får ett valresultat, sa Andersson.

Därefter konstaterade hon att valrörelsen nu är över.

– Nu gäller det, inte minst för alla politiker, att visa tålamod och ödmjukhet. Det är en fråga om respekt för vår demokrati. Det måste få ta den tid det kräver.

Innan Magdalena Andersson lämnade scenen fick hon en blomma av partisekreteraren Tobias Baudin. Därefter ställde hon upp på en bild innan hon snabbt slussades undan av sina Säpovakter, utan att ge några kommentarer till den samlade pressen.

Andersson valde också att nobba att delta i SVT:s valvaka, något som seden annars bjuder. I stället tog hon sig tillbaka till statsministerbostaden Sagerska huset.

Enligt personer nära Andersson planeras nu inga synliga framträdanden för statsministern. Det blir till exempel Tobias Baudin som representerar S i tv-sofforna de närmaste dygnen.

Oklart

Enligt källor inom S hoppas partiet fortfarande på att man ska kunna behålla makten.

– Vi har ingen anledning att ge upp ännu, det här kan fortfarande sluta hur som helst, säger en S-källa.

Normalt brukar de sena rösterna som kommer från utlandet i huvudsak gå till det borgerliga blocket, och främst Moderaterna. Men i år kommer också en del del av onsdagsrösterna vara förtidsröster som kommit in sent. Bland dessa tror S att man kan ha många röster att vinna.

– Som det ser ut just nu är det en fördel för den andra sidan , men det är oklart hur det här slutar, säger Ardalan Shekarabi, minister i Magdalena Anderssons regering och ordförande i S-distriktet i Uppsala.

Han framhåller att den positiva trend man sett i storstäderna kan komma att märkas även bland de sena förtidsrösterna. Inom S kopplar man årets tillväxt i landets stora städer till motståndet mot SD. En teori man har är att det är borgerligt sinnade väljare som valt att lägga sin röst på S för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten.

Därför tror man inom S att det kan finnas en chans till ännu en mandatvändning på onsdag, när det slutgiltiga valresultatet väntas. En förhoppning man har är att denna trend ska gälla även för utlandsrösterna.

Det är också en tanke som Shekarabi har.

– Jag har spenderat de senaste två dagarna i Uppsala och har sett att det var väldigt många sena förtidsröster. Det var extremt långa köer, så det går inte riktigt att jämföra det här valet med tidigare. Det kan mycket väl vara borgerliga röster som går till S, säger han.

”Inte gett upp”

Några planer på att kasta in handduken och erkänna sig besegrad sägs Magdalena Andersson inte ha i nuläget. Inte heller Shekarabi ser någon anledning att ge upp ännu.

– Nej, vi har inte gett upp, vi vill, invänta resultatet på onsdag och vi tror att det är det som behöver göras i det här läget. Vi behöver naturligtvis se till att alla röster räknas. Vi kan inte bygga slutsatser på tidigare beteenden för det är så mycket som har ändrats i den här valrörelsen, säger han.

När Valmyndigheten konstaterade att det inte kommer något valresultat förrän tidigast på onsdag hade högersidan ett övertag, mycket på grund av Sverigedemokraternas starka tillväxt. På måndagsmorgonen var det bara ett mandat som skiljde blocken åt. Ett preliminärt valresultat kommer presenteras tidigast onsdag, uppger Valmyndigheten.

LÄS OCKSÅ: Nervös väntan på S-valvakan

LÄS OCKSÅ: Jubel hos SD när högerblocket går om: ”Förhandlingar börjar imorgon”

LÄS OCKSÅ: Valrysare avgörs först på onsdag

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.