Statsministern om samtalen med Moderatledaren

Efter Miljöpartiets avhopp från regeringen har Moderaterna sett chansen att nå Socialdemokraterna. Bland annat har partierna fört samtal om ändringar i miljöbalken för att korta ned tillståndsprocesserna för gruvor, rapporterar DN. Kristersson säger att han gärna vill försöka lösa upp knutar under våren.
– Vi har ju haft flera samtal, jag och Ulf Kristersson, det beror på att jag alltid försöker ha en dialog. Han är ju oppositionsledare så det finns många frågor att prata om, men inte minst just nu i det här säkerhetspolitiska läget, säger statsministern Magdalena Andersson till GP.

ANNONS
|

Det är i en intervju i DN som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att han gärna försöker lösa knutar tillsammans med Socialdemokraterna redan under våren.

Efter Miljöpartiets avhopp från regeringen vände sig Moderaterna till S-regeringen om utbyggnad av Arlanda flygplats och en förenkling av tillståndsprocesserna för gruvor och andra industrier.

– Vi skickade ut en liten trevare som var ärligt menad för ett par veckor sedan – låt oss göra upp om sådana saker där vi tror att vi vill samma saker, men där Socialdemokraterna varit förhindrade av Miljöpartiet, säger Ulf Kristersson till tidningen.

I intervjun berättar han att S och M har fört diskussioner om ändringar i miljölagstiftningen för att korta ned tillståndsprocesserna för bland annat gruvor.

ANNONS

– Inget är klart förrän allt är klart, men det ser lovande ut. Det vore jättebra om vi kunde förenkla för svenska företag och göra om en del av miljöbalken.

Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S), som sagt att han ”älskar gruvor” har en arbetsgrupp på gång där flera andra partier också bjuds in.

Ulf Kristersson säger till tidningen att han och Magdalena Andersson kommer att ha ett möte på tu man hand i närtid.

LÄS MER:Regeringen, V och MP vill höja pensionerna

LÄS MER:Illavarslande läge för Kristersson – S har stort försprång

Statsministern: ”Haft flera samtal”

Till GP säger Magdalena Andersson att hon och Ulf Kristersson har haft flera samtal. Inte minst om det säkerhetspolitiska läget, som hon beskriver som ”väldigt, väldigt allvarligt”.

– Dels handlar det om ett hot mot Ukraina, men också ett hot mot det den europeiska säkerhetsordningen. Det handlar om varje lands rätt att själv bestämma om sin säkerhetspolitiska linje, om Sveriges möjligheter att kunna öva tillsammans med de länder vi samarbetar med.

Men de samtalen har du väl haft i partiledarkretsen, eller har du även haft egna samtal med Kristersson om säkerhetsläget?

– Vi har haft samtal både i partiledarkretsen och jag har också haft direkta samtal med Ulf Kristersson i egenskap av oppositionsledare. Jag som statsminister har ett ansvar för att ha en tät dialog med riksdagen. Sverige bör stå samlat i ett så här allvarligt läge.

ANNONS

LÄS MER:M kräver pausad miljöprövning av vattenkraft

LÄS MER:Magdalena Andersson om nya batterifabriken: ”Så välförtjänt Göteborg”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS