Statsministern och ÖB i möte om säkerhetsläget

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och överbefälhavare Micael Bydén träffades på måndagen för att diskutera säkerhetsläget, med anledning av utvecklingen kring Ukraina.
– Ytterligare rysk aggression kommer att få allvarliga konsekvenser för Ryssland, säger statsministern.

ANNONS
|

Mötet mellan statsminister Magdalena Andersson (S) och överbefälhavare Micael Bydén har fokuserat på "den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde och tillväxten i Försvarsmakten”.

– Det handlar så klart dels om den ryska aggressionen mot Ukraina, men också deras krav när det gäller den europeiska säkerhetsordningen, säger statsminister Magdalena Andersson efter mötet.

LÄS MER:UD uppmanar svenskar att lämna Ukraina

Andersson: ”Situationen är väldigt allvarlig”

Det finns en oro för att Ryssland ska gå in i Ukraina, och Utrikesdepartementet (UD) uppmanade i lördags alla svenska medborgare att lämna landet efter att USA varnat för att en rysk invasion är nära förestående.

– Det är klart att situationen är väldigt allvarlig, inte minst för Ukrainas säkerhet men också för deras ekonomi. Det var därmed också med tungt hjärta som vi uppmanade svenskar att lämna Ukraina, för det är klart att det också blir en signal, säger statsministern.

ANNONS

Magdalena Andersson har de senaste dagarna haft flera möten med kollegor i omvärlden.

– Det finns nu en kapacitet, nu är bara frågan om det kommer att finnas en intention också eller inte. Det är klart att en sådan situation naturligtvis är allvarlig för Ukraina, säger Magdalena Andersson.

LÄS MER:Stora protester i Kiev – Biden och Putin i nytt samtal

Försvarsmakten följer utvecklingen

Överbefälhavare Micael Bydén menar att man just nu har en god lägesbild av utvecklingen och att Försvarsmakten i Sverige fortsätter anpassa sitt arbete som tidigare.

– Det är otroligt viktigt att vi följer händelseutvecklingen i Ukraina och ser vad det leder till, men också att vi tar ansvar för att se vad som sker här hemma. Vi utesluter ingenting, säger Micael Bydén.

Han konstaterar att Ryssland har stärkt sina resurser i området kring Ukraina den senaste tiden, och att det avgörande nu är landets intentioner.

– Huruvida det sker i dag, på onsdag eller om någon vecka vet inte vi, men om man väljer att göra någonting så har man det man behöver på plats.

LÄS MER:Stort börsras på måndagen

LÄS MER:Zelenskyj till Biden: Kom till Kiev

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS