Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robin Lee, Petter Olsson och Natalie de Brun driver företaget Grönska som odlar basilika med vertikal odlingsteknik som bygger på LED-lampor och hydroponi.

Stadsodlingen flyttar inomhus – året runt

Örter och grönsaker som närodlas i överblivna lokaler mitt i stan – utan tillgång på sol eller särskilt många kvadratmeter. Framtidens stadsodling är här och kan snart förse oss med lokalproducerad frukt och grönt både sommar och vinter.

En kraftig doft av basilika möter bakom väggen av bubbelplast inne i en nedlagd värmecentral söder om Stockholm. I en mörk lokal samsas hundratals basilikaplantor om ett utrymme på några kvadratmeter.

Sallad och örter

Plantorna odlas vertikalt – på höjden – i hyllsystem och får ljus från en stor mängd små LED-lampor. Näringen leds till rötterna undertill i odlingslådorna via en vattenlösning, så kallad hydroponisk odling.

- Målet är att göra Sverige självförsörjande och inte importera grönsaker. Först och främst bladgrönsaker, säger Robin Lee, en av basilikaodlarna som tillsammans med Petter Olsson och Natalie de Brun Skantz startade företaget Grönska för två år sedan.

Odlarna är i bara i början och säljer i nuläget endast sin inomhusodlade basilika vidare till en liten affärskedja i Stockholm. Men målet är att inom kort sälja både sallad, örter och bär i flera svenska städer, hydroponiskt odlad på höjden, året runt.

- Det finns många aktörer som har likartade projekt i andra delar av världen, vi är inte ensamma om att tänka på det här sättet, förklarar Natalie de Brun Skantz.

För stadsodlaren

Vertikal odling är ovanlig i Europa, men att odla grödor hydroponiskt har gjorts länge, berättar Helena Karlén, hortonom på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp, som undervisar i hydroponisk odling. Hydroponiska odlingssystem finns i många växthusanläggningar sedan 1960-talet men redan de gamla egyptierna tvingades lämna jordodling när odlingsmarken försaltades av havsvatten.

Idag är hydroponik en bra metod för stadsodlare, menar Karlén.

- Det erbjuder möjligheter för folk som inte kan odla. Den urbana miljön har även brist på utrymme, men nu kan man odla på taken i stadslandskapet, eller gå under mark, säger hon och understryker att alla kan odla hydroponiskt.

Svenska jordgubbar

Fördelarna är flera. Det är resurseffektivt, och om odlingsplatsen är skyddad går det att undvika föroreningar i luft, vatten och mark. Det behövs inte heller någon odlingsbar jord, och med belysning går det att odla inomhus.

- Men man måste förstå att det är mycket ljus man ska ha.

Kommersiellt kommer vi också få se en utveckling där fler använder sig av hydroponik, tror Helena Karlén.

- Men kanske inte för bladväxter, utan snarare för medicinalväxter och andra växter som man kan utvinna särskilda ämnen ur.

Företaget Grönska testodlar olika grödor vid sidan av sin basilika. Högst på önskelistan står svenska jordgubbar året runt.

- Nästa jul, lovar Robin Lee.