Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jon Olav, Nesvold
Bild: Jon Olav, Nesvold

Största trafikhelgen är här

SMHI har gått ut med klass 1-varning – i nästan hela landet. Nu uppmanar Trafikverket bilisterna att köra försiktigt på vägarna i jultrafiken.
– Det är viktigt att känna sig för på vägarna, det är vinter trots allt, säger Beisy Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Dan före dan blir rejält blåsig på många håll. Och halkig.

I fjälltrakterna varnar SMHI för mycket hårda vindar, uppemot 24 meter per sekund, plus snöfall.

Framåt kvällen väntas nära på lika kraftiga vindar i Skåne, Blekinge och delar av Småland.

Och ute till havs – och på Vänern – blåser kulingvindar.

– I dag och i går är de stora trafikdagarna. I stora delar av mellersta Sverige kan det bli plötslig ishalka och dessutom kommer det vara blåsigt i många delar av landet. Titta hur det ser ut på vår hemsida om det finns varningar innan du ger dig ut på vägarna. Det är viktigt att känna sig för på vägarna, det är vinter trots allt, säger Beisy Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

"Stressa inte"

SMHI klass 1-varnar även för ishalka i ett brett bälte, från Östergötland, Närke och Värmland i syd och ända upp till Jämtland och Ångermanland i norr. Klass 1-varningen sträcker sig över i princip hela landet - förutom Halland och Västra Götaland.

– Stressa inte, ta det lugnt och håll avstånd till fordonet framför, säger Beisy Sundin.

I de fyra nordligaste länen blir det rejält blåsigt och/eller snöigt.

GP har tidigare skrivit om den stora trafikhelgen och både polisen och Trafikverket har i dagarna rustat inför att två miljoner svenskar väntas sätta sig i bilarna för att fira jul med sina nära och kära.

– Vi vet att det är en förhöjd olycksrisk och det kommer finnas poliser synliga längs vägarna i hela regionen, har Jenny Wester, chef för trafikpolisen i region Väst, tidigare sagt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.