Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polishelikopter kontrollerade Ringhals efter man fått indikationer på föremål i området. Bild: Håkan Johansson
Polishelikopter kontrollerade Ringhals efter man fått indikationer på föremål i området. Bild: Håkan Johansson

Större drönare ovanför kärnkraftverk

Föremål observerades över flera kärnkraftverk i Sverige under fredagskvällen. Vid Forsmark ska man ha sett en drönare av större modell, rapporterar Expressen. Polisen skickade också ut en helikopter för kontroll vid Ringhals efter uppgifter om att ett föremål synts även där.

En skyddsvakt larmade polisen efter att en drönare siktas ovanför Forsmarks kärnkraftverk, norr om Östhammar. Det inträffade vid 20-tiden på fredagskvällen, rapporterar Expressen.

Ska ha siktats även i Oskarshamn

Polisen var på plats med helikopter och patruller. Men drönaren, som var av en större modell, försvann senare utan att polisen lyckades lokalisera den.

– Det som är intressant i det här läget är ju att man enligt uppgift till polisen sett föremål röra sig även kring Ringhals och Oskarshamn vid samma tillfälle, säger Petra Blomqvist, presstalesperson hos polisen i region Mitt, till Expressen.

Till följd av observationerna utreds händelserna nu vidare av polisen nationellt.

– Därför har vi just nu en nationell utredning för att se om det finns någon samordning för händelserna, och om det kan vara samma aktör vid händelserna, säger Petra Blomqvist, till DN.

Inleder förundersökningar regionalt

Förundersökningar om de misstänkta incidenterna har inletts, vilka leds regionalt. Samordningen sker dock vid polisens nationella avdelning Noa, uppger polisen vid 14-tiden på lördagen.

LÄS MER: Drönare levererade hjärtstartare – räddade liv

Helikopter ryckte ut till Ringhals

Anna Collin, presschef på Ringhals, säger att en av deras skyddsvakter observerat flygande objekt vid kärnkraftverket runt 20-tiden på fredagskvällen.

– Man gjorde observationen som vi antar är en drönare. Eftersom det råder ett flygförbud runt Ringhals som säkerhetsobjekt som inte får avbildas, och drönare ofta är utrustade med kamera kan det bryta mot fotoförbudet, säger hon.

Polisens helikopter åkte ut till Ringhals för att kontrollera området och söka efter föremål, men menar att de inte hittat belägg för att någon drönare varit uppe.

– Man hittade ingenting av intresse och man har kunnat konstatera att det inte funnits någon drönarverksamhet, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Ingen misstänkt

Till följd av den nationella utredning som påbörjats berättar Anna Collin att Ringhals och polisen kommer att ha löpande kontakt under dagen.

– Men vad gäller andra åtgärder om säkerhet, vilken utrustning eller metoder vi använder oss av går jag inte ut med, säger hon.

Polisen i region Mitt har skrivit en anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt gällande händelsen runt Forsmark.

Under lördagen har polisen ingen misstänkt i ärendet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.