Karolinska universitetssjukhuset har blivit bestulna på utrustning värd flera miljoner. Arkivbild.
Karolinska universitetssjukhuset har blivit bestulna på utrustning värd flera miljoner. Arkivbild.

Stöld för miljonbelopp på Karolinska

Karolinska universitetssjukhuset har som fjärde sjukhus i landet bestulits på medicinsk utrustning. Totalt har 69 endoskopiinstrument värda flera miljoner kronor försvunnit från sjukhusen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

Polisens Nationella operativa avdelningen, Noa, undersöker nu eventuella samband mellan stölderna.

- På nationell nivå försöker vi skaffa oss en lägesbild och vi tittar på underrättelser och stämmer av med liknande stölder i övriga Europa, säger Håkan Wall, enhetschef på Noa, till TT.

Det är endoskopiinstrument som används för att undersöka bland annat magsäcken inifrån som har stulits. Linköpings universitetssjukhus drabbades i helgen, Karlskoga lasarett för några veckor sedan och Norrtälje sjukhus förra året. Nu har också Karolinska sjukhuset drabbats. Värdet på instrumenten uppskattas vara 28 miljoner kronor, enligt Ekot.

ANNONS

Nytt fenomen

Polisen utesluter inte att det kan vara någon form av liga eller beställningsjobb, enligt Håkan Wall.

- Man har gått in på fyra sjukhus och stulit samma typ av utrustning. Det är ett nytt fenomen i Sverige. Tidigare har det varit patienters ägodelar och värdesaker som har stulits. Nu tittar vi på vad man kan ha för nytta av de här instrumenten och så vitt jag förstår kan de bara användas för invärtes undersökningar.

Just nu kollar polisen brett på vilken marknad det kan tänkas finnas för den här typen av utrustning, bland annat genom information från andra länder som har drabbats av liknande stölder.

Framflyttade undersökningar

Håkan Wall säger att de stulna instrumenten är små så det är möjligt att smuggla med instrument värda flera miljoner i en vanlig ryggsäck. Efter stölderna bör nu sjukhus och landsting skärpa säkerheten och se över hur man förvarar dyr utrustning, säger Håkan Wall.

Stölderna innebär att patienter får sina undersökningar framflyttade.

- Ja, det ligger på ungefär 100 patienter som vi har fått lämna återbud till den här veckan. Och vi kommer att försöka ordna till så snart vi kan för de här patienterna. Men det kan bli en väntan på uppemot en månad, säger Henrik Hjortswang, verksamhetschef vid mag- tarmmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping till Ekot.

ANNONS

TT

ANNONS