Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stöd till terrorism kan kriminaliseras

Regeringen tillsätter en utredare för att göra fler former av stöd till terrorism straffbart. Ett lagförslag väntas komma inom mandatperioden.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det inte handlar om att man hastar fram åtgärder med anledning av det terrordåd som inträffade i Stockholm i fredags. Istället är det en del i den process som pågått under hela mandatperioden för att motverka terrorism.

– Sedan tidigare är det straffbart att stödja terrorism ekonomiskt. Nu breddar vi det till att omfatta även andra typer av stöd och deltagande, säger han.

Bland annat har man tittat på den modell som finns i Norge, där det redan idag är förbjudet att vara med i en terrororganisation. Utredaren, Stefan Johansson, justiteråd i Högsta domstolen, får i uppdrag att titta på hur lagstiftningen ser ut i de nordiska länderna, men också i länder som Frankrike och Tyskland. Utredningen ska vara klar den 15 december, vilket är en ovanligt kort tidsram. Målsättningen är att regeringen ska gå fram med ett lagförslag inom den nuvarande mandatperioden, enligt Morgan Johansson.

– Vi ser att det funnits en lucka i lagstiftningen för dem som ger ett allmänt stöd och som är aktiv utan att det kan kopplas till ett specifikt brott. Och det är klart att ju fler vi kan lagföra desto större chans har vi att förebygga terrorbrott.

Frågan om att kriminalisera medlemskap eller ett mer allmänt stöd till terrororganisationer har diskuterats under en period, och det har funnits invändningar som att ett sådant förbud skulle krocka med det grundlagsskyddade föreningsfriheten som finns i Sverige.

– Vår bedömning är att vi kan stifta en lag som inte strider mot föreningsfriheten, säger Morgan Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.