Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Länsstyrelserna har tagit fram ett nytt kunskapsstöd med syfte att förebygga att barn och unga hamnar i problem när det gäller skärmtid och digitalt spelande. Arkivbild.
Länsstyrelserna har tagit fram ett nytt kunskapsstöd med syfte att förebygga att barn och unga hamnar i problem när det gäller skärmtid och digitalt spelande. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Stöd ska förebygga spelberoende bland unga

Länsstyrelserna har tagit fram ett kunskapsstöd för att minska risken för att barn och unga fastnar i ett problematiskt förhållande till datorer och spelande.

Barn och unga kommer i tidig ålder i kontakt med den digitala världen genom mobiltelefoner, datorer och surfplattor och för många blir det en naturlig del av vardagen.

För att förebygga att skärmanvändning och digitalt spelande övergår till att bli ett problem hos unga har länsstyrelserna tagit fram ett kunskapsstöd.

"I det förebyggande arbetet är det alltid viktigt med tidiga insatser. Barn som lever med en vuxen med spelproblem riskerar även själva att utveckla spelproblem senare i livet. De har också en ökad risk att fara illa och hamna i missbruk", säger Mattias Lindh vid länsstyrelsen i Uppsala län i ett pressmeddelande.

Kunskapsstödet riktar sig främst till personer inom exempelvis skola, fritidsföreningar och socialtjänst som har kontakt med vårdnadshavare, men riktar sig också direkt till föräldrarna.

Stödet består bland annat av filmer och broschyrer på flera olika språk.

"Vi vill förmedla vikten av vuxnas stöd till unga för att de ska hitta en balans i sitt spelande och undvika spelproblem på sikt", säger Mattias Lindh.