Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rikdagen tar i nästa vecka beslut om två omdebatterade propositioner som berör välfärdsföretag (Arkivbild)

Stöd för ny ägarprövning

Innan friskolor beviljas tillstånd ska en utökad prövning av ägarna och företagens ledning göras. Det anser en majoritet i riksdagens finansutskott.

En utskottsmajoritet bestående av S, MP, V, M, L och KD ställde sig bakom regeringens proposition, medan C och SD var emot.

Propositionen innebär att Skolinspektionen ska pröva om friskoleföretagens ägare och dess ledning har den erfarenhet eller insikt som krävs för verksamheten. Det ska också prövas om ägarna utifrån sina ekonomiska förhållanden och omständigheter i övrigt är lämpliga.

Den utökade prövningen gäller förutom för friskoleföretag även vissa omsorgsföretag. De ska prövas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och kommunerna.

Propositionen innebär också att fler typer av välfärdsföretag än i dag, framförallt hemtjänstföretag, måste ha tillstånd för sin verksamhet. dessutom föreslås särskilda upphandlingsregler för välfärdstjänster.

Inget vinsttak

- Vi tycker att det här är olyckligt att genomföra. Det kommer att gå utöver valfriheten, säger Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström.

När det gäller regeringens proposition om en gräns för tillåtet rörelseresultat för skattefinansierade välfärdsföretag så gjorde en utskottsmajoritet som väntat tummen ned. Tanken med förslaget är att vinst utöver begränsningen ska återinvesteras i verksamheten.

Alliansen och SD sade nej. De uppmanar i stället regeringen att återkomma med nationella kvalitetskrav som ska gälla både offentlig och privat välfärdsverksamhet.

- Det viktigaste är att det finns en god kvalitet och regeringen får återkomma med förslag om hur de kraven ska se ut, säger M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Riksdagen fattar beslut om båda propositionerna den 7 juni.