Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Miljöminister Åsa Romson (MP) tror på ett ambitiöst klimatavtal i Paris efter toppmötet i New York.

Stärkt tro på klimatmötet i Paris

Tack New York, hej Paris. FN-toppmötet i New York har stärkt klimat- och miljöminister Åsa Romsons tro på ett ambitiöst klimatavtal i Paris.
-Möjligheterna är stora och goda för ett avtal. Att få det tillräckligt bra innebär fortfarande jobb, säger Romson.

De hållbara utvecklingsmålen, som just antagits vid FN-toppmötet, är ett viktigt avstamp inför Paris, anser hon.

-Generalsekreterare Ban Ki-Moon har flera gånger sagt att om vi inte klarar klimatmålet, mål 13, så kommer vi inte att klara de andra målen. Det är ett starkt medskick.

Under FN-toppmötet har Sverige tillsammans med Peru och Frankrike lanserat ett gemensamt initiativ som handlar om att lyfta vattenfrågan. Som ett resultat av det kommer en halvdag i Paris att vikas för vattenresiliens, som handlar om vattens förmåga att stå emot bland annat klimatrelaterade förändringar som torka och översvämningar. En viktig del i ett bra klimatavtal är femåriga utvärderingscyklar, där alla länder åtar sig att utvärdera och skala upp åtgärder, enligt Romson.

TT: Har du något globalt dröminitiativ?

-Man kan ju fortsätta ha våta drömmar om en internationell koldioxidskatt, det har vi från miljörörelsen förordat länge ... I dagsläget är det inte genomförbart, men vi ser att länder börjar fundera på hur de kan tydliggöra ett pris på koldioxidutsläpp och tittar på framtida investeringsflöden.