I år kan det bli någon av föräldrarna som får ta på sig tomtedräkten på julafton, om de skärpta råden om att bara träffa de man bor med fortsätter.
I år kan det bli någon av föräldrarna som får ta på sig tomtedräkten på julafton, om de skärpta råden om att bara träffa de man bor med fortsätter. Bild: Christine Olsson/TT

”Ställ in er på att fira jul i mindre sällskap”

I takt med att smittspridningen av coronaviruset ökar i Sverige införs nu hårdare allmänna råd i fler regioner. Enligt Folkhälsomyndigheten är det ännu inte klart kring vilka rekommendationer som kommer att ges inför den stundande julen.
– Vi tror väl ändå att man får sikta in sig på att det blir i mindre sällskap man får fira, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige. Under tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten om skärpta allmänna råd i tre nya regioner, Norrbottens län, Västerbottens län och Kalmar län. Utöver det införde även region Blekinge lokala råd under måndagen.

De fyra regionerna anslöt sig därmed till Uppsala, Stockholm, Västra Götaland, och sju andra regioner som i samråd med Folkhälsomyndigheten sedan tidigare redan har fattat liknande beslut.

I Norrbotten och Västerbottens län rekommenderar Folkhälsomyndigheten människor att stanna hemma, och helt undvika icke nödvändiga resor till andra regioner.

Sådana rekommendationer har till exempel inte getts ut i Västra Götaland.

Utöver de lokala råden gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens generella rekommendationer.

ANNONS

Avstå större sociala sammanhang

Under tisdagens presskonferens fick Folkhälsomyndigheten frågor kring julen som ligger drygt en månad fram i tiden, en högtid då många svenskar reser för att fira med släktingar och vänner i andra regioner.

Enhetschefen Sara Byfors förklarade att hon i dagsläget inte kan svara på om Folkhälsomyndigheten kommer att gå ut med särskilda råd kring julfirandet, men berättade samtidigt att svenskarna som brukar fira i stora sällskap nog får ställa in sig på att fira på ett annorlunda sätt.

– Formerna för julfirandet får man fundera över. Där tror vi väl ändå att man får sikta in sig på att det blir i litet mindre sällskap man får fira. Man får fundera över de råd och rekommendationerna som finns nu, att de fortsatt gäller över jul och nyår. De allmänna råden som gäller för hela landet, att man ska avstå sociala sammanhang som är lite större, kommer definitivt gälla över jul, säger Sara Byfors.

Byfors menar fortsatt att smittläget i landet och i de olika regioner den kommande månaden får avgöra om det behövs ytterligare råd och rekommendationer.

– Har det dalat lite eller fortsätter det uppåt? Det kan vi inte säga nu, man får helt enkelt fundera på hur man kan göra det på bästa sättet, säger Sara Byfors.

ANNONS

De lokala allmänna råden för Västra Götaland som gäller fram till och med den 19 november, men som kan komma att förlängas.

* Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

* Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

* Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

* Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

* Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS