Stärkt ekonomi för personer med sjukersättning

Bättre ekonomi för personer med sjuk- och aktivitetsersättning och utökad rätt till personlig assistans är några av de förslag regeringen lägger i budgeten för 2022.

ANNONS
|

Fokus ligger på att ta Sverige framåt efter pandemin, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) vid en pressträff tillsammans med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

– Mer måste göras för att alla ska få det bättre. Samhället måste vara som starkast när vi är som svagast, säger Stenevi.

Förslagen innebär bland annat en satsning på två miljarder kronor på en förstärkning av sjuk- och aktivitetsersättningen.

– Nu går vi fram med förslag om att garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen ska höjas. Det kommer innebära bättre ekonomi för 160 000 människor, en grupp som vi vet är ekonomiskt sårbar, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

ANNONS

Rätten ska stärkas

Rätten till assistans för tillsyn ska stärkas och fler barn ska få rätt till personlig assistans genom att föräldraansvaret smalnas av.

– Sammantaget leder de här förändringarna till att 2 000 personer, varav ungefär 800 barn får rätt till assistans. Det är en lättnad för många vuxna och barn som slipper gå runt med en klump i magen och fundera på hur assistansen ser ut framöver, säger socialminister Lena Hallengren.

Man vill även höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar med barn i åldrarna sju till tio år samt inrätta ett nationellt kunskapscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS