SSU:s nyvalda ordförande Lisa Nåbo med nyvalde förbundssekreteraren Diyar Cicek.
SSU:s nyvalda ordförande Lisa Nåbo med nyvalde förbundssekreteraren Diyar Cicek. Bild: Stefan Jerrevång/TT

SSU ska tala klarspråk om tuffa straff

Socialdemokraternas ungdomsförbund ska från och med nu hårdsatsa på frågor om brott och straff, enligt förbundets nyvalda ordförande, polisaspiranten Lisa Nåbo.

ANNONS

– Vi ska våga prata om tuffa straff och polisens metoder för att upptäcka och motverka brottslighet. Det är traditionellt inte frågor som SSU har pratat om, det hoppas jag att vi ska ändra på. Det är frågor som vi vet är viktiga för dagens ungdomar, säger Lisa Nåbo, ny ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), på en pressträff på avslutningsdagen av förbundets kongress.

Fri buss och bostad

Lisa Nåbo och Diyar Cicek, nyvald förbundssekreterare, hoppas nu locka unga till SSU efter de senaste årens medlemsras. Från cirka 7 000 medlemmar ska förbundet upp till 22 000 om fyra år, och om möjligt återta platsen som det största politiska ungdomsförbundet.

ANNONS

Bland besluten på kongressen lyfter Nåbo och Cizek att SSU ska kräva ett tak för hur många elever en lärare får ansvara för och att det måste finnas ett lägsta antal psykologer och kuratorer på en skola.

SSU vill även se en bostadsgaranti för unga mellan 19 och 25 år samt för studenter. I en motion till moderpartiets kongress i höst trycker SSU hårt på ett kraftigare miljö- och klimatpolitik. Ett förslag är fri kollektivtrafik, i ett första steg för barn, unga och studenter, för att minska utsläppen.

Krav på Löfven

Lisa Nåbo anser att statsminister Stefan Löfven och partiet mer eller mindre har lämnat fältet fritt för regeringspartnern Miljöpartiet att styra klimat- och miljöområdet. Så ska det inte vara, anser hon.

– Vi har ett tydligt budskap: Socialdemokraterna måste bli bättre på att prata om klimat och miljö – och leverera. Om det är någonstans jag känner att partiet behöver en extra "push" så är det i de frågorna, säger Lisa Nåbo som även anser att klassperspektivet på klimatpolitiken har kommit i andra hand.

Fakta: SSU

Ledningen för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) består efter helgens kongress av Lisa Nåbo, 26 år, från Östergötland samt Diyar Cizek, förbundssekreterare, Dalarna.

Lisa Nåbo, som är på väg att avsluta sin utbildning till polis, valdes med en rösts övervikt och slog därmed valberedningens kandidat Amalia Rud Pedersen, Göteborg.

Källa: SSU

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS