Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SSU:s ordförande Philip Botström. Arkivbild.

SSU ryter till och tar Skånedistriktet i örat

Olika medier har rapporterat om homofoba och antisemitiska uttalanden från SSU-företrädare i Skåne. Nu säger SSU:s förbundsordförande Philip Botström att Skånedistriktets förtroende är ”kraftigt försvagat" – och två företrädare manas att lämna förbundet.

- Vi har uppmanat dem att med omedelbar verkan lämna sina uppdrag i SSU och i Socialdemokraterna, säger Botström till TT.

Enligt medier har en falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck tagit över lokala förbund i SSU Skåne, vilket Kvällsposten var först att rapportera om.

En tidigare hög företrädare representerar en moské som ska ha gjort homofoba uttalanden. Han nekar till att någon falang har funnits och säger att uttalanden av honom har tagits ur sitt sammanhang.

Den mannen har inga uppdrag längre i SSU och han påverkas inte av förbundsstyrelsens nya beslut.

Men rapporteringen har också handlat mycket om två andra personer som har gjort mycket kontroversiella uttalanden. Botström säger att de erkänt och sagt att de ångrar sig men dessa två uppmanas nu att lämna SSU.

"Leva upp till"

Enligt Dagens Nyheter var det vid ett extrainsatt möte på tisdagen som förbundsstyrelsen fattade flera beslut.

Ett är att alla medlemmar i SSU i hela landet som har eller vill ha högre förtroendeuppdrag från och med på måndag måste skriva på en så kallad kandidatförsäkran.

- Man ska åta sig att inte bara följa utan också agera och leva upp till de värderingar som SSU grundar sig på och vill ha, och att man ska lämna om man inte längre lever upp till det eller saknar förtroende, säger Botström.

SSU:s medlemskommitté ska också granska om fler personer ska uteslutas.

Dra in finansiering

Distriktsstyrelsen i det sedan länge konflikthärjade SSU Skåne ska dessutom inom tre veckor skicka in en plan till för förbundsstyrelsen. Där ska åtgärder finnas för att alla medlemmar framöver ska känna sig respekterade, för att personer med tvivelaktiga värderingar inte ska få ledande positioner samt om hur det "kraftigt försvagade" förtroendet ska återskapas, säger en "ganska förbannad" Botström.

- Om de inte gör det inom tre veckor kommer SSU-förbundet att helt dra in sin finansiering till SSU-distriktet, och det rör sig om en ansenlig summa pengar.

Botström säger att uppgifterna om två av de tre utpekade kom till hans kännedom först i fredags, och att han tagit reda på mer sedan dess.

Men en före detta medlem i en lokalförening i Skåne säger till Kvällsposten att Botström var med på ett årsmöte där falangen uttryckt homofobiska åsikter.

- Jag minns att jag och kamrater tittade på honom och tänkte "varför ingriper han inte".