SSU:s ordförande Philip Botström
SSU:s ordförande Philip Botström Bild: Erik Simander/TT

SSU: "Partiet vågar inte prata om det fria skolvalet"

Svensk skola är ojämlik – och det fria skolvalet är en elefant i rummet, som ingen vågar tala om. Det säger SSU:s ordförande Philip Botström.
– Vi måste ta tag i systemfelen, säger han.

ANNONS

Utbildningsfrågor är huvudfrågan på Socialdemokraternas kongress och till stora delar handlar det om fortbildning och möjligheter att växla spår i vuxen ålder.

SSU-ordföranden Philip Botström menar att det finns andra – och viktigare – delar av skolpolitiken som det egna partiet aktivt väljer att inte prata om.

– Det fria skolvalet begränsar möjligheten för elever med olika bakgrund att mötas. Vi behöver ett skolval som inte segregerar. Men det är en elefant i rummet, som vi talar för lite om.

Påverkar resultaten för alla

Han betonar att SSU inte vill ta bort det fria skolvalet – men att de vill reformera det i grunden, eftersom det utvecklats till "ett system som sorterar elever efter bakgrund och etnicitet som varken är bra för integrationen, sammanhållningen eller kunskapsutvecklingen".

ANNONS

– Det påverkar kunskapsutvecklingen negativt, vilket OECD påpekat. Och inte bara för de lågpresterande eleverna, som man trodde tidigare, utan också för de högpresterande.

Philip Botström säger att möjligheten att välja är viktigt, men att det fria skolvalet måste regleras bättre. SSU vill ta bort kötid som ett urvalskriterium, eftersom det missgynnar folk som flyttar eller kommer som nyanlända till Sverige.

En elefant i rummet

– Vi vill att en blandad elevsammansättning ska vara det viktigaste kriteriet. Och vi vill ha ett skolval som ställer högre krav på huvudmännen att garantera likvärdighet.

I ditt tal kallade du det fria skolvalet en elefant i rummet. Tycker du att ditt eget parti varit för fegt med att prata om det här?

– Ja, och det finns till och med två elefanter i den svenska utbildningspolitiken, problem som alla känner till, men som ingen tar tag i. Det är det fria skolvalet och kommunaliseringen av svensk skola.

Den senare frågan tror han att Socialdemokraterna aktar sig för att ta tag i eftersom "Göran Perssons arv ligger lite som en våt filt över vårt partis möjlighet att självkritiskt kunna utvärdera reformen".

Efterlyser mer statligt ansvar

– Den kanske var rätt tänkt, men den kan ändå ha skapat nya problem vi måste ta ansvar för.

ANNONS

Till skillnad från andra delar av partiet välkomnade SSU att Liberalerna fick in en formulering om ett ökat statligt ansvar för skolan i januariavtalet. Helst skulle han se att man ser över det fria skolvalet i samma svep.

– Jag är ledsen att behöva säga det, men så här är det: Sossarnas utbildningspolitik är bra och ambitiös, men utan ett omtag kring statens ansvar klarar vi inte kunskapsresultaten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS